Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 27 Квiтень 2018 00:23

Корейська розрядка

Rate this item
(0 votes)

Сьо­го­дні, 27 квіт­ня, у де­мі­лі­та­ри­зо­ва­ній зо­ні, яка від лип­ня 1953 ро­ку роз­ді­ляє Ко­рей­ський пів­ос­трів на Пів­ніч­ну і Пів­ден­ну час­ти­ни, має від­бу­ти­ся са­міт глав двох ко­рей­ських дер­жав.

За тиждень до його проведення північнокорейський керівник Кім Чен Ин оголосив про згортання ракетно-ядерної програми. Також КНДР відмовилася від використання ядерної зброї, якщо не буде загрози правлячому режиму.

Звичайно, це не той результат, на який розраховували в США, Японії та Південній Кореї, які донедавна наполягали на безумовній відмові Пхеньяна від ядерної зброї. Але за обставин, які склалися, це — оптимальний результат.
Цікаво виглядають мотиви, які стимулювали Кім Чен Ина до такого рішення. Головними стимулами стали проблеми, обумовлені складним економічним станом КНДР. Десятиліття економічних санкцій, несміливі ринкові реформи, жорстка міжнародна ізоляція КНДР спричинили до внутрішньої ерозії економічної системи країни.
Головний спонсор КНДР, яким десятиліттями залишається Китай, наполіг на більш реалістичному підході до економічних реформ. Сі Цзіньпін намагається мінімізувати кількість протиріч Китаю із США.
У свою чергу, ще до затвердження Конгресом США на посаду державного секретаря Майк Помпео таємно відвідав Пхеньян. На недавній зустрічі з японським прем’єр-міністром Сіндзо Абе президент США Дональд Трамп факт візиту Помпео до КНДР визнав.
Передумовою для саміту керівників двох корейських держав неодноразово називалася попередня відмова Північної Кореї від продовження нагнітання напруження.
Зважаючи на інформаційну закритість Північної Кореї, важко зрозуміти, наскільки рішення Кім Чен Іна підтримується різними фракціями північнокорейського керівництва.
Одна частина експертів вважає, що Кім Чен Ин за останні роки придушив саму можливість «протестів» когось із північнокорейської владної еліти. Тому він має можливість «розгортати» політичний курс КНДР у будь-якому напрямку без суттєвого опору владної еліти.
Китайці вважають, що оголошенням наміру замінити більшу частину військових витрат на економічний розвиток Кім Чен Ин, залишаючись автократом, спроможний проводити ефективні економічні реформи зразка Ден Сяопіна.
Це дасть можливість Китаю перевести нарешті КНДР на «самоокупність», обмежити ризики зіткнення через корейське питання Китаю із США або Японією та уникнути сценаріїв швидкого возз’єднання двох корейських держав.
Стабілізація ситуації на Корейському півострові дає можливість Китаю зосередитися на вирішенні своїх проблем із США та Японією у Південно-Китайському морі.
Двосторонній корейський саміт дає можливість започаткувати період розрядки на Корейському півострові. Звичайно, що цей процес є суперечливим та може бути зірваний будь-якими провокаціями або непрогнозованими подіями.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».