Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 20 Квiтень 2018 10:47

Чорногорська стабільність

Rate this item
(0 votes)

15 квітня 2018 року всьоме, починаючи з 1990-го, відбулися вибори президента Чорногорії. У далекому 1990 році у Чорногорії була введена багатопартійна політична система. Відтоді не лише розпалась Югославія, а й Чорногорія вступила до НАТО попри намагання Росії запобігти цьому навіть шляхом спроби здійснення державного перевороту.

Нинішня виборча кампанія відбулася досить спокійно. Загалом на посаду президента цієї балканської країни претендували сім кандидатів.
Чорногорські політологи нагадували виборцям, що держава є парламентсько-президентською республікою, тому президентська посада дає її володарю повноваження виконувати роль політичного арбітра та презентувати Чорногорію на міжнародній арені.
Зрештою, опозиції так і не вдалося висунути єдиного кандидата, здатного вийти до другого туру. На цю роль претендував соціаліст Младен Боянич, але він так і не зміг скласти належну конкуренцію фавориту Міло Джукановичу.
Його політичний імідж був сформований не тільки проголошенням незалежності Чорногорії, а й чітким вибором європейського та євроатлантичного інтеграційного шляхів. Чорногорія стала своєрідним прикладом реформ для сусідньої Сербії. Чимало орієнтованих на Європу сербів вважають успіх Чорногорії на цьому шляху вирішальним для майбутнього Сербії.
Президентська виборча кампанія Міло Джукановича орієнтувалася на підготовку Чорногорії до вступу в Євросоюз до 2025 року. Натомість кандидати чорногорської опозиції не могли заперечувати цю мету, зважаючи на її суспільну популярність, але й рівнозначну альтернативу також висунути не змогли. Така чорногорська внутрішньополітична стабільність є принципово важливою для європейського майбутнього всіх балканських країн.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».