Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 20 Квiтень 2018 10:44

«Один пояс, один шлях»

Rate this item
(0 votes)

15–17 квіт­ня 2018 ро­ку мі­ністр за­кор­дон­них справ Ки­таю Ван І від­ві­дав Япо­нію. На тлі ра­ди­каль­но­го за­гос­трен­ня ста­но­ви­ща нав­ко­ло Си­рії на дру­гий план ві­ді­йшла більш бо­лю­ча для Ки­таю та Япо­нії пів­ніч­но­ко­рей­ська ядер­на про­гра­ма.

Підходи Пекіна і Токіо до ситуації на Корейському півострові різняться. Японія наполягає на повному безумовному ядерному роззброєнні КНДР, натомість Китай закликає шукати компроміси. Правда, цих компромісів обмаль у самих двосторонніх китайсько-японських відносинах.

Напруження зберігається навколо спірних островів у Південно-Китайському морі. Японія також засуджує односторонні дії Китаю, спрямовані на зміцнення контролю над іншими спірними островами Спратлі.
У відповідь Китай наголошує, що не налаштований на конфронтацію ані з Японією, ані із США. Тим паче що нинішнє загострення російсько-американських відносин дещо переключило увагу з торговельного китайсько-американського конфлікту.
За 40 років реформ і відкритості Китай проявив себе як велика держава. Стратегія реформ розвивалася від залучення іноземних інвестицій до наступного етапу вступу до Світової організації торгівлі і до нинішньої ініціативи «Один пояс, один шлях». Внесок Китаю у зростання світової економіки багато років поспіль переважає 30%.
Сі Цзінпін декларував намір продовжити економічні реформи. Китай готовий вживати заходів для просування лібералізації і спрощення торгівлі та інвестицій високих стандартів і вивчить можливість відкриття портів вільної торгівлі в Китаї. Піднебесна демонструє готовність відкрити свій ринок імпортним товарам, на чому наполягає президент США Дональд Трамп.
Нагадаємо, що 2013 року Сі Цзінпін висунув ініціативу «Один пояс, один шлях». Нині понад 80 країн і міжнародних організацій підписали з Китаєм угоди у цьому форматі. Суть цього проекту у відмові Китаю від геополітичної боротьби, хоча нормально, що в співробітництві існують протиріччя.
На думку Сі Цзінпіна, якщо сторони дотримуватимуться принципу «спільної консультації, спільного будівництва й спільного використання», то обов’язково вирішать розбіжності та перетворять «Один пояс, один шлях» на платформу економічної глобалізації.
Зрозуміло, що заради цього потрібна розрядка напруження на міжнародній арені. Китайська дипломатія, принаймні, намагається сприяти налагодженню діалогу з усіма зацікавленими у збереженні миру світовими потугами.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».