Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 20 Квiтень 2018 10:32

Сирійський фронт та навколо нього

Rate this item
(0 votes)

На­пе­ре­до­дні пра­во­слав­ної Пас­хи у пе­ред­міс­ті Да­мас­ка за вер­сією за­хід­них де­мо­кра­тій від­бу­ла­ся хі­міч­на ата­ка.

Впродовж наступних 10 днів Росія намагалася домогтися від «Організації із заборони хімічної зброї» спростування цього звинувачення, але ці сподівання не справдились. У підсумку в ніч на 14 квітня 2018 року США, Велика Британія і Франція відбомбили об’єкти у Сирії, де нібито були склади хімічної зброї.
Президент США Дональд Трамп попередив, що у випадку нового застосування хімічної зброї військами Асада йому слід чекати нових ударів.

Цікавою є реакція російської громадської думки на ці події. «Проімперські» налаштовані кола висловили жаль із приводу того, що Росія не вдарила по «західниках». Правда, навіть теоретично по британських базах на Кіпрі не дадуть ударити російські олігархи, адже у кіпрських офшорах вони тримають чимало капіталів.
Натомість «помірковані» нагадали, що Росія, виявляється, у Сирії «не боронить режим Асада», а «відстоює свої інтереси». Тому, якби «західники» нанесли удар по російських базах у Сирії, то отримали б відповідь.
Водночас державні російські засоби масової інформації констатували, що Трамп, ударивши по Сирії, мав на увазі опосередковано Росію. Вже анонсовано нові санкції США у відповідь на продовження російської підтримки уряду Сирії.
Нова команда радників на чолі з Джоном Болтоном переконує президента США Дональда Трампа у тому, що Путін не шукає можливостей для покращення відносин із Заходом заради гіпотетичного запуску програми реформ у Росії.
Україна солідаризувалась із західними демократіями у зв’язку з протидією політиці Путіна в Сирії. Утім, відкритим залишається питання, чи готовий Путін узяти «реванш» на Донбасі.
Поки що бурхливе обговорення сирійської кризи відкладає на Раді Безпеки обговорення питання можливого введення місії миротворців на Донбас. Тому це питання теоретично може бути складовою можливого «пакетного» компромісу з усього кола гострих питань між Росією і Заходом. Але поки що до цього дуже далеко.
Путін звинуватив Трампа у «повторенні злочинів, скоєних у Югославії, Іраку, Лівії». Войовничі настрої потрібні Путіну, аби вкотре «консолідувати» російське суспільство, яке дедалі більше економічно потерпає від західних санкцій.
Усе більш напруженою стає політична атмосфера навколо України. До жовтня має бути вирішено питання, чи формально продовжувати дію Договору про дружбу і співробітництво між Україною і Росією від 31 травня 1997 року.
«Гарячі голови» в Росії пропонують скасувати Договір, адже його статті визнають державний кордон і суверенітет України у кордонах 1991 року, тобто разом із Кримом.
Власне Росія навесні 2014 року внаслідок агресії проти України фактично розірвала цей Договір. Правда, з точки зору міжнародного права, поки його не скасували, він «діє».
Інша справа, що за нормами міжнародного права такий «рамковий» Договір не можна скасувати вибірково. Тож між Києвом і Москвою триває гра нервів: хто першим денонсує згаданий Договір.
Трампа закликають завести Росію у глухий кут, аби Кремль зайнявся переоцінкою своєї нинішньої антизахідної агресивної політики. На поточному тижні у Сирії працюють експерти «Організації із заборони хімічної зброї». Але ймовірна розрядка міжнародного напруження, навіть якщо вона в принципі можлива, відбуватиметься повільно.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».