Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 13 Квiтень 2018 14:46

Угорщина рухається правоконсервативним шляхом

Rate this item
(0 votes)

В Угорщині відбулися парламентські вибори. Виборча кампанія була досить скандальною. Насамперед тому, що правляча партія «ФІДЕС» на чолі з прем’єр-міністром Віктором Орбаном у виборчій риториці максимально використовувала ксенофобські, популістські, європейсько-скептичні гасла. У цих гаслах «ФІДЕС» змагалася з ультранаціоналістичною партією «ЙОББІК».

Наслідком такого змагання на фініші виборчої кампанії стало звернення до угорського уряду та угорського суспільства Комітету ООН із прав людини.

У його зверненні пролунав заклик до угорських властей покінчити з мовою ненависті політиків на адресу національних меншин, зокрема ромів і мусульман. Пропонується також скасувати закон, що дозволяє поліції висилати нелегальних мігрантів, не даючи їм можливості шукати притулку.
Комітет ООН із прав людини також закликав угорський уряд скасувати законопроекти, відомі як «пакет Стоп Сорос», що наділяють міністра внутрішніх справ повноваженнями забороняти неурядові організації, які підтримують міграцію і «створюють ризик для національної безпеки».
Але результат голосування 8 квітня 2018 року засвідчив, що активна більшість угорських виборців залишається на націоналістичних позиціях. У підсумку правляча партія «ФІДЕС» утримала більшість. Це забезпечує для Віктора Орбана можливість учетверте поспіль зайняти посаду прем’єр-міністра.
Також помітною є присутність на політичній сцені Угорщини Партії справжніх угорців, яка дотримується антиєвропейських, ксенофобських націоналістичних позицій.
Скоріше за все, новий склад уряду Віктора Орбана залишатиметься незручним партнером для України. Власне, таким само незручним партнером він залишатиметься для Європейського Союзу, який без особливого ентузіазму прийняв результат вибору угорців.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».