Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 29 Березень 2018 17:50

Нове обличчя німецької дипломатії

Rate this item
(0 votes)

Ке­рів­ни­ком дип­ло­ма­тії у но­во­му уря­ді Ан­ге­ли Мер­кель став Хей­ко Ма­ас. Но­ві по­лі­тич­ні си­ли в СДПН на чо­лі з Ан­дреою На­лес і Ола­фом Шоль­цем узя­ли у свої ру­ки кер­мо пар­тії і бу­дуть ма­ти на­го­ду по­ка­за­ти, яким чи­ном і в яко­му на­прям­ку без учас­ті ста­рих ді­ячів по­ке­ру­ють пар­ті­єю, яка вже до­сить три­ва­лий час по­гір­шує свій рей­тинг в опи­ту­ван­нях.

Маасу 52 роки, він народився в землі Саар, на кордоні з Францією і Люксембургом, що, як підкреслила нині голова СДПН Андреа Налес, має велике значення, оскільки «там нікому не треба пояснювати, чим є Європа».

За освітою Маас — юрист, а за переконаннями — соціал-демократ. Політичну кар’єру він розпочав у 1996 році, коли вперше виграв вибори і отримав мандат у ландтазі землі Саар. У 1998-1999 роках він був у Саарі регіональним міністром з питань довкілля, наймолодшим в історії Німеччини.
Коли у 1999 році СДПН програла вибори, Маас утратив міністерський портфель. Він очолював соціал-демократів у землі Саар, коли партія двічі, у 2004-му і 2009 роках, зазнала поразки. Але сам Маас не потонув, потрапив у Берлін, де у третьому уряді Ангели Меркель зайняв пост міністра юстиції.
У нього реноме не тільки доброго оратора, а й політика, який ніколи не лізе в кишеню за словом. Він упевнений у собі і має власну думку з кожного питання. У Міністерстві юстиції він боровся з радикальними правими і гостро критикував популістську партію «Альтернатива для Німеччини» (AfD).
Маас відомий своєю критикою таких гігантів Інтернету, як Googlе, Facebook чи Twitter: він звинувачував їх у тому, що вони не контролюють появи на їхніх платформах незаконного змісту. У 2017 році він розробив закон, який зобов’язав соціальні мережі вести боротьбу з мовою ненависті, анонімними авторами та фальшивими повідомленнями, які можуть впливати на виборчу кампанію.
В уряді Мааса вважали захисником громадянських прав і свобод. Неодноразово він ставав на захист громадянських прав, хоча під впливом посилення терористичної загрози підтримав превентивне накопичення даних і ввів електронне спостереження за особами, які становлять потенційну терористичну загрозу.
У закордонній політиці Маас не має великого досвіду. Він був скоріше автором вдалих висловлювань і порівнянь, але вони, як правило, не пом’якшували атмосферу, а лише її підігрівали. Тепер Маас мусить більш старанно підбирати слова.
Як міністр закордонних справ Маас у першу подорож поїхав у Париж, потім відвідав Варшаву. Після він полетів в Ізраїль, оскільки німецько-ізраїльська історія становить для нього не тільки предмет історичної відповідальності, а й глибоку мотивацію для політичної діяльності.
Маас заявив про тверду позицію щодо Росії. У нинішньому спорі Великобританії з Росією навколо отруєння колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля Маас стоїть на боці британців.
Він підкреслює важливість Росії, але не оминає теми анексії Криму, яку називає грубим порушенням міжнародного права і обіцяє, що Берлін буде надалі брати активну участь у роботі нормандської групи, яка з 2014 року веде пошук вирішення конфлікту на Донбасі.
Про Дональда Трампа ще як міністр юстиції він висловлювався не кращим чином: Маас критикував американського президента за його ставлення до правого екстремізму. На його думку, ніхто не повинен легковажити антисемітизму і расизму, а поведінку Трампа, який уник однозначного засудження подій у Шарлоттесвілі, визнав «такою, що з нею неможливо погодитися».
Колишній міністр юстиції понад усе цінує законослухняність і порядок. Він вважається захисником правової держави й публічно неодноразово критикував спроби порушення балансу гілок влади у Польщі і Угорщині.
Хейко Маас став міністром закордонних справ у складні часи. Його чекає співпраця з внутрішньо суперечливим Євросоюзом, здійснення складної для проведення операції Брексіт, яка очевидно вплине на всіх членів ЄС, формування нового бюджету Євросоюзу і відносини з непередбачуваним президентом Трампом.
Швидко стане зрозуміло, чи вистачить йому витривалості і впевненості в собі, щоб залишити добрий слід у німецькій дипломатії.

Эвген ПЕТРЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».