Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 29 Березень 2018 17:13

Лівійський фактор дестабілізації

Rate this item
(0 votes)

Сім ро­ків ми­ну­ло від ча­су по­чат­ку кри­зи в Лі­вії, вна­слі­док якої від вла­ди у серп­ні 2011 ро­ку бу­ло усу­не­но лі­де­ра лі­вій­ської ре­во­лю­ції Му­ам­ма­ра Кад­да­фі. Від­то­ді Лі­вія пе­ре­тво­ри­ла­ся на по­туж­ний фак­тор де­ста­бі­лі­за­ції як у Пів­ніч­ній Аф­ри­ці, так і у всьо­му Се­ре­дзем­но­мор­сько­му ре­гіо­ні.

З лівійського узбережжя на Італію та далі на інші країни Євросоюзу накочуються хвилі нелегальних мігрантів. Цей фактор уже позначився на початку березня на результаті парламентських виборів в Італії, де більшість голосів отримали ксенофобські політичні сили.

Реагуючи на це, новопризначений міністр закордонних справ Німеччини Хайко Маас один із перших робочих візитів здійснив до Рима, де відвідав штабквартиру ВоєнноМорських сил Євросоюзу зі стабілізації становища в Середземномор’ї. Але виправити становище неможливо без остаточної нормалізації ситуації в Лівії.
Там поки що триває з перемінними успіхами ворогуючих сторін громадянська війна. Вже у 2012 році Лівія розпалася на складові: Тріполітанію, Кіренаїку, Феццан. На території країни знайшли притулок не тільки бойовики «Ісламської держави», а й работорговці та учасники інших кримінальних практик.
Ситуація на місцевих фронтах громадянської війни почала змінюватися під впливом піку міграційної кризи в Європі. У 2015–2017 роках Франція, Італія, до певної міри Росія почали робити ставку на колишнього генерала армії Каддафі — Хафтара.
Він відновив контроль над ключовими нафтоналивними портами Лівії, але повністю припинити транзит біженців до Європи Хафтар не зміг.
Улітку поточного року закінчується тюремний термін ув’язнення молодшого сина Муаммара Каддафі — Сейфа аль Іслама Каддафі. Дедалі гучнішими стають чутки про те, що він готовий повернутись у лівійську політику, нібито генерал Хафтар «гріє» йому місце у Тріполі.
Звичайно, це можуть бути тільки чутки. Адже молодшому Каддафі треба ще вийти живим із в’язниці, крім того, навряд чи генерал Хафтар сім років воював за те, аби віддати владу сину того, кого він — Хафтар зрадив у 2011 році.
Утім, лівійське питання залишається актуальним навіть у внутрішній політиці Франції. Днями там за звинуваченнями у «торгівлі впливом» були висунуті звинувачення колишньому президентові Франції у 2007–2012 роках Ніколя Саркозі.
Розслідування, яке тривало майже десять років, довело факти отримання Саркозі у 2007 році кількох десятків мільйонів євро на передвиборчу кампанію від самого Муаммара Каддафі. Саркозі все заперечує, особливо зазначає, що приймав рішення усунути Каддафі від влади навесні 2011 року незалежно від корупційних зв’язків із лівійським диктатором.
Ініціювання нинішнього скандалу Саркозі пояснює діями своїх конкурентів у внутрішній політиці, які побоюються його повернення в активну політику. Поки що адвокати витягли Саркозі з буцегарні, але розслідування триває і його результат може бути непередбачуваним з точки зору виявлення зв’язків інших європейських політиків із колишнім лівійським диктатором.
Звичка до легких грошей деяких поважних політиків демократичних країн, як показує лівійський приклад, безнадійно псує їхню репутацію, до того ж безкінечно продовжує регіональні кризи та дестабілізує вже не тільки Лівію, а й середземноморський рубіж Євросоюзу.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».