Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 23 Березень 2018 12:07

Братерство з Росією?

Rate this item
(0 votes)

Олек­сандр Лу­ка­шен­ко, який пра­вить уже май­же чверть сто­літ­тя, по­ру­шив те­му вій­сь­ко­вої спів­пра­ці з Ро­сією в рам­ках Ор­га­ні­за­ції До­го­во­ру про ко­лек­тив­ну без­пе­ку (ОДКБ). Він за­явив, що дер­жа­ви — чле­ни До­го­во­ру (Вір­ме­нія, Ка­зах­стан, Кир­ги­зія, Та­джи­кис­тан, Бі­ло­русь і Ро­сія) са­мо­стій­но мо­дер­ні­зу­ють влас­ні ар­мії, і під­крес­лив, що під­трим­ка Мос­кви не­до­стат­ня.

«Росія могла би відігравати важливу роль у процесі модернізації збройних сил держав ОДКБ. Належить зрозуміти, що Білорусь є головним авангардом, у тому числі РФ, на західному напрямку. Це сьогодні найнебезпечніший напрямок», — сказав «Бацька».

У Мінську вважають, що Лукашенко розраховує на поставки найновішого російського озброєння, яке Білорусь більше ніде не може здобути. А Кремль не поспішає надавати Білорусі безкоштовну допомогу, оскільки неодноразово розчаровувався в Лукашенку.
Цитований у місцевих медіа відомий білоруський військовий аналітик Олександр Алесін стверджує, що в першу чергу влада в Мінську хоче отримати ракетні системи «Іскандер» і найновіші системи ППО С-400.
Він нагадує, що Росія підписала контракт на поставку чотирьох систем С-400 в Туреччину, за які Анкара має заплатити 2,5 мільярда доларів. Тим часом увесь річний військовий бюджет Мінська становить еквівалент 500–700 мільйонів доларів.
«Білоруська армії перебуває в стані деградації, оскільки має на своєму озброєнні застарілу радянську зброю. Мінськ не має ресурсів на модернізацію, а Росія задарма нічого не дає.
Торік Білорусь підписала договір на закупівлю найновіших російських багатоцільових винищувачів «Су-30». Хоча вона є військовим союзником Росії, за кожний екземпляр мусить заплатити приблизно 50 мільйонів доларів», — говорить відомий білоруський політолог Олександр Клясковський.
Лукашенко міг би мати російські винищувачі безкоштовно, якби у 2015 році погодився на пропозицію Москви про створення на території Білорусі російської авіаційної бази. Але тоді він заявив, що не потребує бази, а лише літаків. «Пілотів маємо власних», — зазначив Лукашенко.
Росія погодилася поставити винищувачі, але виставила рахунок. «У Росії ніхто Лукашенку не довіряє. Він говорить про небезпеку з боку НАТО, але російської бази не хоче. Він продає українським ЗС паливо і навіть ремонтує зброю», — вважає Андрій Суздальцев, політолог Московської вищої школи економіки. І додає: «Білорусь не є жодним авангардом Росії на західному напрямку. Ним є Калінінградська область, де Москва недавно розмістила «Іскандери», які тримають під прицілом увесь центр Європи. Це Росія захищає Білорусь, а не навпаки».
У Москві пам’ятають: Лукашенко, якого вважають найближчим союзником Росії, у 2008 році не визнав незалежності відірваних від Грузії Абхазії і Південної Осетії. Він не підтримав також анексії Криму і не приєднався до російського фронту у конфронтації із Заходом.
Уже кілька років білоруська влада намагається пом’якшити відносини з Європейським Союзом та прагне до повного відновлення дипломатичних відносин із США (у 2008 році Білорусь відкликала свого посла з Вашингтона, тоді Мінськ покинув також посол США).
Директор Національної розвідки США Ден Коутс заявив, що Лукашенко пом’якшує відносини із Заходом, щоб зупинити розширення впливів Росії в Білорусі. Він вважає, що Москва робить усе, щоб не допустити пом’якшення цих відносин, оскільки «вважає Білорусь буферною зоною між НАТО і Росією».
«Лукашенко розуміє, що в разі кризової ситуації на Захід не поїде. Він прекрасно знає, що Росія є його тилом у політичному й економічному сенсі. Москва зацікавлена, щоб у Білорусі була стабільна політична ситуація, але також наполягає на тому, щоб Білорусь не відплила задалеко», — вважає Ігор Коротченко, головний редактор російського журналу «Національна Оборона».
«Безкоштовних поставок зброї не буде. Білорусь отримувала би все задарма, якби стала частиною РФ. Але Білорусь є суверенною країною, тому або плати, або давай щось взамін», — стверджує Коротченко.

Петро ПЕТРІВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».