Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Середа Квiтень 24, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 23 Березень 2018 11:41

Трамп уточнює курс

Rate this item
(0 votes)

Пре­зи­дент США До­нальд Трамп за­мі­нив на по­са­ді дер­жав­но­го сек­ре­та­ря США Рек­са Тіл­лер­со­на на ко­лиш­ньо­го ке­рів­ни­ка Цен­траль­но­го роз­ві­ду­валь­но­го управ­лін­ня Май­ка Пом­пео.

Нагадаємо, що Тіллерсона призначили на посаду державного секретаря фактично під зовнішньополітичні пріоритети, які формувалися Трампом у виборчій кампанії 2016 року. Тоді йшлося про можливий ізоляціоністський курс США на міжнародній арені, а також нормалізацію відносин із Росією.

Трамп фактично виграв війну з опонентами, які звинувачували його в «особливих відносинах» із Росією. Ціною цієї перемоги стала кадрова зачистка адміністрації від усіх, орієнтованих на зазначені пріоритети. Натомість зовнішньополітичний курс США став жорсткішим, причому в усіх напрямках.
Тіллерсон вважався «голубом миру» в адміністрації Трампа, тож поступово накопичилося чимало розбіжностей між ними. Зокрема, Тіллерсон критикував рішення Трампа щодо визнання Єрусалима столицею Ізраїлю та скасування ядерної оборудки з Іраном.
Нібито останньою краплею, яка схилила чашу терезів не на користь Тіллерсона, була його критика рішення Трампа розпочати торговельну війну, причому навіть проти союзників США у світі.
Натомість Майк Помпео належить до крайніх правил кіл в американському політичному істеблішменті. У 2012 році Помпео був одним з активістів «Чайної партії», яка навіть правих республіканців вважала лівими лібералами.
Помпео — яскравий прихильник пріоритетного застосування силових засобів впливу, а не переважно м’якої сили, як це було за часів президентства Барака Обами. Будучи ще директором ЦРУ, Помпео вимагав населення бомбових ударів по союзнику Росії в Сирії Асаду.
Також варто нагадати, що Помпео є прихильником послідовного надання американської підтримки України. Тому з точки зору українських інтересів у протистоянні російській гібридній агресії зазначені кадрові зміни в США скоріше відповідають українським інтересам.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».