Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 23 Березень 2018 11:29

Іранський виклик світовій безпеці

Rate this item
(0 votes)

Не­за­ба­ром за­кін­чує­ть­ся час, який пре­зи­дент США До­нальд Трамп на­дав Іра­ну та аме­ри­кан­ським со­юз­никам в Єв­ро­пі, аби во­ни по­го­ди­ли­ся на ска­су­ван­ня досяг­ну­тої вліт­ку 2016 ро­ку Уго­ди що­до іран­ської ядер­ної про­гра­ми.

Нагадаємо, що завдяки зусиллям дипломатії тодішнього президента США Барака Обами вдалося знайти компроміс з Євросоюзом, Росією, Китаєм, власне Іраном щодо згоди Тегерана на відмову від воєнної складової ядерної програми. Натомість Іран погодився поставити всі свої об’єкти атомної промисловості під контроль Міжнародного агентства з атомної енергії.

Уже тоді зазначена домовленість з Іраном викликала гостру критику від історичних ворогів Ірану — Ізраїлю і Саудівської Аравії. У 2017 році Трамп прислухався до цієї критики, зазначивши, що Угода нібито не гарантує надійних запобіжників від швидкої трансформації мирної ядерної програми Ірану у військову.
Ініціатива Трампа скасувати компромісну Угоду не викликала ентузіазму у європейських союзників США, адже після її підписання були скасовані торговельні санкції, які діяли понад три десятиліття проти Ірану. Це дало можливість провідним країнам — членам Євросоюзу відновити великі обсяги експортно-імпортних операцій з Іраном.
Принаймні за два роки купівля іранської нафти стала важливою альтернативою співпраці ЄС із Росією в енергетичній сфері. Утім, американська адміністрація переконує європейських партнерів у ненадійності іранських енергетичних джерел.
У відповідь Іран заборонив використання американського долара в імпортних операціях. Це є явна спроба Ірану зіграти на конкуренції між американським доларом та спільною європейською грошовою одиницею євро в глобальному масштабі. Правда, експерти нагадують Ірану, що тим самим він перейшов «червону лінію».
У 2010 році лівійський диктатор Муаммар Каддафі також ініціював відмову від американського долара, а за рік його вже не було в живих. Призначення на посаду державного секретаря США Майка Помпео оглядачі вважають ознакою готовності Трампа йти на подальшу конфронтацію з Іраном. Преса США звинувачує Іран у намаганнях відновити Перську імперію, яка загрожує Ізраїлю.
Крім воєнно-політичних міркувань, загрозу інтересам США становить перспектива відкриття транзитного шляху з Індії через Іран до Росії і далі в Європу. В такому випадку не лише виникне альтернатива китайському варіанту Нового Шовкового шляху, а й постане загроза американській євразійській стратегії.
Зазначена стратегія полягає у недопущенні будь-якими засобами самої можливості консолідації держав Євразії. Адже транзитний маршрут Росія — Іран — Індія не лише виводить Росію у теплі моря, а й працює на реалізацію російської стратегії створення в Євразії системи багатополюсної дипломатії, яка підриває американські лідерські позиції на Близькому Сході та в Євразії.
У разі очікуваного виходу США з ядерної угоди з Іраном Тегеран загрожує відновити роботи над ядерною зброєю. Це неминуче приведе до прямого воєнного зіткнення США з Іраном з усіма негативними наслідками для світової безпеки.
Західні країни дуже невдоволені посиленням іранської воєнної присутності у Сирії. Поки що Сирія залишається єдиним безпосереднім локальним полем бою між Іраном і США. У разі скасування Угоди щодо гарантій мирного розвитку іранської ядерної програми іранський фронт Дональда Трампа неминуче розшириться.
У такому випадку не лише опосередковану допомогу Ірану, скоріше за все, надаватимуть Китай і Росія. Внаслідок такого сценарію розвитку подій ризики нової світової війни стануть як ніколи великими.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».