Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 23 Лютий 2018 11:06

Мюнхенська конференція: очікування і підсумок

Rate this item
(0 votes)

Очі­ку­ван­ня що­до мож­ли­вих до­мо­вле­нос­тей на що­річ­ній Мюн­хен­ській кон­фе­рен­ції з пи­тань без­пе­ки з при­во­ду ва­рі­ан­тів та умов вве­ден­ня ми­ро­твор­ців Ор­га­ні­за­ції Об’­єд­на­них На­цій на Дон­бас ви­прав­да­ли­ся ли­ше част­ко­во.
Це не має дивувати, адже Росія намагається розігрувати карту введення миротворців заради вирішення своїх тактичних проблем. У процесі нинішньої президентської кампанії, яка йде в Росії, Кремль хоче показати себе «миротворцем», бо такі спроби в Сирії зазнали провалу.

Власне, ця гра Кремля розпочалася ще за півроку до старту виборчої кампанії, коли Путін «погодився» з введенням миротворців ООН для охорони спостерігачів Організації з безпеки і співробітництва в Європі на нинішній лінії розмежування в Донбасі.
Підключення до переговорного процесу спеціального представника президента США Дональда Трампа — Курта Волкера частково змінило розстановку сил за столом переговорів. Його візаві Владислав Сурков поки що втілює тактику затягування переговорного процесу.
Формальне оприлюднення «кремлівського списку» ворогів США напередодні останнього раунду переговорів у Катарі стимулювало «певні поступки» з боку Кремля. Утім, зрозуміло, що до голосування 18 березня 2018 року на президентських виборах на компроміси розраховувати немає підстав.
Українська сторона наголошує на тому, що миротворча місія має працювати на всій окупованій території аж до російського кордону. Зазначена місія має отримувати повноваження примушувати до миру і працювати там до того моменту, поки українська влада не повернеться на ці території.
Варто розуміти, що в разі введення миротворців на порядок денний внутрішньої політики в Україні повернеться питання практичної реалізації політичної складової Мінських угод з огляду на виконання їх безпекової складової. Це може привести до пом’якшення санкцій проти Росії.
Також на периферії може опинитися питання повернення Криму. До речі, проведення виборів у четверту річницю анексії Криму з точки зору міжнародного права делегітимізує результат голосування за президента Росії загалом.
Поки що у Мюнхені виконуючий обов’язки міністра закордонних справ ФРН Зігмар Габріель наголосив, що у випадку згоди Росії на введення на Донбас миротворчого контингенту Євросоюз може розглянути питання поетапного скасування економічних санкцій проти Росії залежно від виконання Мінських угод.
Звичайно, ще зарано ділити шкуру невбитого ведмедя, але поки що розбіжності наявні навіть щодо питання кількості і складу можливого контингенту миротворців. Також треба мати на увазі, що утримування континенту у 24–30 тисяч «блакитних шоломів» може бути додатковим тягарем для й без того дефіцитного бюджету ООН. Тому, на превеликий жаль, швидкого вирішення проблема введення миротворців на Донбас не має.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».