Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 23 Лютий 2018 10:48

Дипломатичні глухі кути Туреччини і Євросоюзу

Rate this item
(0 votes)

Ні­мець­ко-ту­рець­кі від­но­си­ни за­гос­три­ли­ся від­то­ді, як Бер­лін на­дав по­лі­тич­ний при­ту­лок офі­це­рам та ту­рець­ким по­лі­ти­кам, яких офі­цій­на Ан­ка­ра зви­ну­ва­ти­ла у при­чет­но­сті до спро­би здійс­ни­ти у лип­ні 2016 ро­ку вій­сь­ко­вий пе­ре­во­рот у Ту­реч­чи­ні.

Військово-політичні протиріччя загострилися на тлі турецької військової операції проти сирійських курдів у прикордонній провінції Афрін. Активне використання турецькою армією танків «Леопард» німецького виробництва вкотре актуалізувало дискусію німецьких політиків щодо моральної ціни торгівлі зброєю. Водночас німецькі офіційні власті вимагають від турецьких властей припинити переслідувати журналістів, які критикують дії влади.

У відповідь турецька влада наголошує, що ЄС і США в 2016 році фактично мотивували організаторів спроби усунення від влади Реджепа Ердогана та не хочуть переслідувати активних учасників цього процесу, які перебувають в Європі і США.
Зрозуміло, що існуючий політичний клімат не сприяє нормальному ходу переговорів про вступ Туреччини до ЄС. Тому не дивно, що в недавньому звіті Європейської комісії, в якому накреслені пріоритетні плани балканського розширення ЄС до 2025 року, про Туреччину не йдеться.
Усвідомлюючи ці факти реальної політики, турецькі власті вирішили не церемонитись у своїх відносинах з ЄС. Зокрема, загострюється баталія ЄС і Туреччини щодо енергетичної проблематики.
У 2015 році геологи на шельфі грецької частини Кіпру відкрили великі поклади газу. Вони географічно перебувають саме в тій частині прибережних вод «острова Афродіти», яка входить до ЄС.
Днями флотилії НАТО довелося втрутитись, коли турецькі військові кораблі спробували завадити роботі суден геологів в Егейському морі. Реагуючи на ці події, Європейська комісія закликала Туреччину поважати суверенітет країн — членів ЄС.
У відповідь Міністерство закордонних справ Туреччини у своїй ноті згадало про всі образи, нанесені туркам Євросоюзом за останні два роки. Обмін емоційними нотами зайвий раз засвідчив напругу у турецько-європейських відносинах, яка вже з неявної фази переходить у відкриту фазу.
Додатковим джерелом непорозумінь стає загальна ситуація на Близькому Сході, адже Туреччина і Євросоюз займають протилежні позиції щодо всіх регіональних принципових питань. Зокрема, Туреччина засудила намір США визнати Єрусалим столицею Ізраїлю, у свою чергу, ЄС це теж засудив, але не так різко, як турки.
У сирійській війні Туреччина де-факто є союзником Росії та Ірану, натомість ЄС дистанціювався від військової складової сирійського конфлікту, віддавши там ініціативу США. Також ЄС і Туреччина по-різному ставляться до проблеми врегулювання внутрішньополітичного конфлікту у Лівані.
На тлі загострення зазначених протиріч чи не єдиною сферою, де Туреччина та ЄС ще активно координують свої дії, є співпраця спецслужб із питань протидії міжнародному тероризму. Фактично це остання «лінія оборони» прихильників нормалізації турецько-європейських відносин.
Турки не хочуть шукати компроміси за рахунок своїх національних інтересів, а ЄС не хоче визнавати, що режим Ердогана настільки трансформував турецьке суспільство, що воно стало набагато більш націоналістичним та егоїстичним, аніж цього вимагають норми взаємодії з партнерами по ЄС і НАТО.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».