Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 08 Лютий 2018 18:08

Венесуелла – на шляху національного примирення

Rate this item
(0 votes)

5 лю­то­го 2018 ро­ку влас­ті Ве­не­су­ели і опо­зи­ція до­мо­ви­ли­ся про про­ве­ден­ня пре­зи­дент­ських ви­бо­рів, які ма­ють до­по­мог­ти уник­ну­ти гро­ма­дян­ської вій­ни в кра­їні.

Переговори щодо цього тривали за посередництва Ватикану впродовж майже року. Цей процес розпочався влітку 2017 року, коли, зважаючи на інтенсивність внутрішніх протестів у Венесуелі, здавалося, що країна опинилася на межі справжньої громадянської війни.
В умовах системної кризи дуже важко було стабілізувати ситуацію, адже економічне становище у Венесуелі продовжує погіршуватися.

Навіть відносна стабілізація ціни на нафту внаслідок домовленостей між країнами картелю експортерів нафти — ОПЕК не призупинила стрімкого зростання інфляції та фактичного колапсу венесуельської економіки.
Можливості Нестора Мадуро мобілізувати соціальні низи проти опозиційно налаштованого середнього класу у містах виявилися вичерпаними, бо венесуельський уряд має обмежене поле для маневру. У внутрішній політиці можливості стимулювати до активних дій прихильників соціалістичного шляху розвитку Венесуели стали обмежуватись у міру вичерпання наявних у уряду ресурсів.
У зовнішній політиці Венесуела не отримала стабільної підтримки від союзників часів президентства Уго Чавеса, тобто Китаю та Росії. Натомість у Латинській Америці Венесуела позбавилася надійної підтримки від Куби і лівоцентристських урядів. Також більш системною стала підтримка венесуельської опозиції з боку адміністрації США на чолі з Дональдом Трампом.
Нинішній господар Білого дому зацікавлений у приході до влади в Венесуелі «не експериментального уряду» лівої орієнтації, а зрозумілого правоконсервативного уряду. Це дасть можливість повернути американські компанії у націоналізовану за часів Уго Чавеса нафтову промисловість Венесуели.
Правда, ще зарано говорити про капітуляцію Нестора Мадуро. Він намагається переграти опозицію у відкритій мирній політичній конкуренції, бо силове протистояння на вулицях венесуельських міст фактично закінчилося «нічиєю».
Водночас Державний департамент США, коментуючи домовленість про проведення загальних виборів у Венесуелі, висловив розчарування наміром Нестора Мадуро брати участь у президентських перегонах.
Утім, цей намір Мадуро є своєрідною формою політичної страховки на випадок програшу на виборах. Адже кількість його прихильників у Венесуелі залишається досить великою, що гарантує йому присутність у венесуельській політиці якщо не у статусі президента, то у статусі лідера опозиції.
Зважаючи на таку розстановку сил у венесуельській внутрішній політиці, варто зауважити, що домовленість про проведення виборів є лише першим кроком на складному шляху до виходу країни із системної кризи. Але легким цей шлях не буде ні для кого.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».