Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Середа Квiтень 24, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 08 Лютий 2018 18:06

Трамп переходить у контрнаступ

Rate this item
(0 votes)

Дня­ми пре­зи­дент США До­нальд Трамп пре­зен­ту­вав Конг­ре­су свою пер­шу до­по­відь «Про стан дер­жа­ви». У май­же 80-хви­лин­но­му ви­сту­пі Трамп біль­ше ува­ги при­ді­лив внут­ріш­ньо­по­лі­тич­ним пи­тан­ням.

Зокрема, відповідно до передвиборчої програми Трампа головним внутрішньополітичним пріоритетом залишається програма масштабної модернізації інфраструктури країни. Витрати на ці інвестиції поступаються лише фінансуванню військових програм.
Заради вирішення цього завдання Трамп закликав опозиційну Демократичну партію відмовитися від конфронтації та прийняти в повному обсязі державний бюджет на поточний рік.

Значну увагу у доповіді Конгресу Трамп також приділив питанням внутрішньої безпеки США. Приміром, він заперечив можливість закриття в’язниці для підозрюваних у терористичних намірах на базі США Гуантанамо.
Це твердження Трампа стало подразником для західноєвропейських союзників США. Міністр закордонних справ ФРН Зігмар Габріель назвав неприйнятними методи, за допомогою яких США забезпечують свою безпеку. Правда, ще більший резонанс зовнішньополітична частина доповіді мала в Москві та Пекіні.
Це не дивно, адже Трамп назвав політику Росії і Китаю головною зовнішньополітичною загрозою інтересам економіки та цінностям Америки. Зважаючи на це, Трамп вказав на необхідність істотної модернізації ядерних арсеналів США. За версією бачення пріоритетів зовнішньої політики США від Трампа зовнішня допомога має йти до друзів, а не до ворогів США.
Президент США звернувся до Конгресу з проханням ухвалити спеціальний закон, щоб закордонна допомога надавалася лише дружнім країнам, адже щорічно американські платники податків надають зовнішньої допомоги на 20 мільярдів доларів.
Адміністрація оприлюднила нову редакцію ядерної доктрини. По-перше, можливість використання малопотужних ядерних боєприпасів, що нібито має посилити аргументацію дипломатів. По-друге, можливість удару ядерною зброєю у випадку неядерного нападу. Це викликало критику як з Москви, так і з Пекіна.
Утім, резонанс від звернення Трампа до Конгресу майже відразу був нейтралізований черговим етапом тривалої боротьби Трампа з опозицією. Зокрема, його адміністрація домоглася розсекречення доповіді комітету Конгресу США з питань розвідки щодо діяльності Федерального бюро розслідувань і Міністерства юстиції США під час президентської виборчої кампанії 2016 року.
У цьому документі йдеться про політичну упередженість агентів ФБР на користь Хілларі Клінтон. Допомагаючи її протидії Трампу, ФБР отримало незаконний дозвіл на стеження за людьми, близькими до самого Трампа. Однак нового Вотергейтського скандалу з цього поки що не вийшло, адже немає єдності з приводу оцінок цієї доповіді в середовищі американської політичної еліти.
Сенатор-республіканець Джон Маккейн, коментуючи доповідь про діяльність ФБР, звинуватив Трампа у тому, що атака на ФБР вигідна Путіну. Тож поки що Трамп не зміг дистанціюватися від сумної історії загравань із Росією.
Це значить, що його контрнаступ не може гарантувати перемоги в битві за більш ефективний перший президентський термін, без чого немає підстав мріяти про другий президентський термін.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».