Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 08 Лютий 2018 17:57

Нові латиноамериканські акценти

Rate this item
(0 votes)

На по­точ­но­му тиж­ні дер­жав­ний сек­ре­тар США Рекс Тіл­лер­сон здійс­нив тур­не кра­їна­ми Ла­тин­ської Аме­ри­ки. Він по­бу­вав в Ар­ген­ти­ні, Пе­ру, Ко­лум­бії, на Ямай­ці.

Кожна з цих країн по-своєму важлива для США як у контексті двосторонніх відносин із цими країнами, так і у загальній латиноамериканській стратегії США.
Адміністрація Дональда Трампа активно переглядає здобутки попередньої адміністрації Барака Обами. Останній намагався схилити латиноамериканські країни до ідеї створення зони вільної торгівлі Північної Америки і Південної Америки.

Натомість Дональд Трамп переміг 2016 року з гаслом «зробимо Америку знову великою», тобто пріоритетом було визнано інтереси створення нових робочих місць у США, а не глобалізацію та переведення виробництва у країни з дешевшою робочою силою.
Заради правди варто зазначити, що навіть за ліберальних часів Обами країни Латинської Америки не були налаштовані на створення зони вільної торгівлі двох американських континентів на умовах США.
Тепер адміністрація Трампа від цієї ідеї також відійшла далеко та сподівається на пріоритетність двосторонніх відносин, у яких за критеріями економічної та військово-політичної потуги США природно сильніші за будь-яку латиноамериканську країну.
Адміністрація Трампа має унікальну ситуацію з внутрішньою політикою у більшості латиноамериканських країн, адже за останні два-три роки у багатьох державах Латинської Америки відбувся правий поворот. Часи домінування лівих центристів, характерні для двох президентських термінів Обами, минули. З огляду на це основною метою Тіллерсона була діагностика стану і перспектив відносин із цими країнами.
Аргентина в цьому сенсі є важливим прикладом. Упродовж 1990-х років, коли Аргентина двічі поспіль оголошувала себе банкрутом, в цю країну прийшли китайські інвестори, які зараз відіграють важливу роль у сільськогосподарському виробництві в Аргентині. Принаймні так було за часів лівоцентристських аргентинських урядів.
Нині при владі в Аргентині правоцентрист Маурісіо Макрі. Він визнає стратегічним партнером США, що й засвідчив візит Тіллерсона до Буенос-Айреса. Аналогічним чином важливим партнером США є держава Перу. Натомість найбільш проблемною адресою недавнього турне Тіллерсона стала Колумбія. Ця країна досі не оговталася від майже 60 років громадянської війни.
Торік завдяки зусиллям Євросоюзу і США вдалося домовитися про припинення громадянської війни. Але остаточно реалізувати цю домовленість так і не вдалося. Причому Колумбія залишається критично важливою для США як сусідня з нестабільною Венесуелою країна, а також як партнер США у боротьбі з транспортуванням до США наркотиків.
Останньою адресою турне Тіллерсона стала острівна Ямайка. Зважаючи на ймовірну зміну політичних віх на Кубі, особливого значення набуває карибська стратегія США.
Отже, латиноамериканське турне державного секретаря США Рекса Тіллерсона засвідчило готовність Сполучених Штатів Америки чітко реагувати на зміну нюансів латиноамериканської політики та бути на вістрі цих змін.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».