Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 23, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 01 Лютий 2018 18:12

Історичні війни загрожують поверненням до минулого

Rate this item
(0 votes)

Дня­ми се­нат Рес­пуб­лі­ки Поль­ща про­го­ло­су­вав за за­кон, який ка­рає за про­па­ган­ду ідей ук­ра­їн­ських на­ціо­на­ліс­тів. У 1997 ро­ці пре­зи­дент Поль­щі Олек­сандр Квась­нев­ський і пре­зи­дент Ук­раї­ни Лео­нід Куч­ма під­пи­са­ли Де­кла­ра­цію іс­то­рич­но­го при­ми­рен­ня. В її ос­но­ву бу­ло по­кла­де­но ідею вза­єм­но­го при­ми­рен­ня: ви­ба­ча­ємось і про­си­мо ви­ба­чен­ня.
Саме це дає можливість іти вперед, не озираючись постійно назад. Але, на великий жаль, у результаті конфлікту політики пам’яті, яку проводять Польща та Україна, держави надто далеко відійшли від християнських принципів пробачення гріхів один одного.

У заяві Міністерства закордонних справ України з приводу прийнятого польською стороною закону наголошується на потребі відмови від політизації тлумачення історичних подій, навіть найбільш трагічних із них.
На основі егоїзму далеко не поїхати. Польські націонал-консерватори послідовно дотримуються політики «Польща понад усе». Це вже максимально загострило відносини Польщі з Євросоюзом.
Польські консерватори домагаються від Німеччини повернутися до питання компенсацій за збитки, нанесені Польщі в роки Другої світової війни. Ці гроші не будуть зайвими для Варшави, адже ймовірний вихід Великої Британії з ЄС до 2020 року позбавить бюджет ЄС більшості доходів, які нині йдуть на субсидії польським фермерам. Утім, німці не вважають, що вони досі чимось завинили перед поляками.
Додатковим подразником є небажання Польщі приймати за квотами Євросоюзу ісламських мігрантів. Аргументом на користь цього є прийняття в Польщі робочої сили з України. Насправді українські громадяни не просто зайняли місця поляків, які поїхали на роботу у більш багатих країнах Євросоюзу, а й працюють на підйом польської економіки.
Ухвалений Сеймом закон покликаний послабити українську національну ідентичність заради тотального ополячення етнічних українців, які переїхали до Польщі.
У форматі гібридної війни рішення польських парламентарів на радість Росії дає аргументів критиці європейського вибору України. Справжнім національним інтересам України й Польщі відповідає не політизація кривавих сторінок спільної історії, а морально-політична готовність дивитись у краще спільне майбутнє обох народів.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».