Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 25 Сiчень 2018 14:01

Балканський пороховий льох

Rate this item
(0 votes)

Під час бал­кан­ських війн 1912–1913 ро­ків бри­тан­ський по­лі­тик Він­стон Чер­чілль афо­рис­тич­но на­звав Бал­кан­ський пів­ос­трів «по­ро­хо­вим льо­хом Єв­ро­пи». Від­то­ді дві сві­то­ві вій­ни, які по­туж­но тор­кну­ли­ся Бал­кан, а та­кож вій­ни 1990-х ро­ків, кот­рі спа­лах­ну­ли на улам­ках ко­лиш­ньої Юго­сла­вії, під­твер­ди­ли слуш­ність та­ко­го по­рів­нян­ня.

На початку грудня 2017 року адміністрація Дональда Трампа сформувала свою стратегію щодо балканського регіону. Вона передбачає збереження американської воєнної присутності у регіоні, яка тільки посилилася після вступу 2017 року до НАТО Чорногорії.

США будуть наполягати на чіткій переорієнтації Сербії з Росії на Європу, а також мають намір продовжити зусилля, спрямовані на врегулювання суперечностей між балканськими країнами. Адже навіть після вступу до Євросоюзу Хорватія і Словенія досі сперечаються з приводу належності низки островів в Адріатичному морі.
Дуже складно відбувається процес демаркації державного кордону між Чорногорією і Косовим. Але зараз найбільш серйозні протиріччя розділяють Косово і Сербію, Македонію і Грецію.
Днями серби поховали вбитого невідомими політичного лідера косовських сербів Олівера Йовановича. Західні країни закликали сербів і косовських албанців продовжити переговори про остаточну нормалізацію відносин. Європейський Союз наполягає в процесі переговорів про вступ Сербії до ЄС домогтися визнання Белградом незалежності Косова.
Утім, сербське суспільство залишається глибоко розколотим із приводу знаходження меж компромісу в питанні статусу Косова. За цих умов розташована на території Косова найбільша в Європі американська військова база «Бондстіл» залишається потужним стабілізуючим фактором.
Бажання колишньої югославської республіки Македонія вступити до Європейського Союзу і НАТО активізувало переговори з Грецією щодо пошуку компромісної назви цієї держави.
Влада Македонії висуває вимогу, аби нова назва не суперечила національній самосвідомості та влаштовувала Грецію. Македонська опозиція наполягає на тому, щоб будь-яка досягнута домовленість щодо нової назви країни була винесена на референдум. Це може поставити під велике питання будь-який можливий компроміс на переговорах між Македонією та Грецією, які відбуваються за посередництва США.
Утім, Вашингтон має потужний важіль впливу на Грецію, який стосується виділення або блокування чергового траншу кредитів Афінам. Тому цього разу наполегливість посередників може вивести справу євроатлантичної інтеграції Македонії з глухого кута.
Росія також використовує Македонію для своїх гібридних впливів на Балканах. Тому цей стратегічно важливий регіон, розташований на перетині транспортних комунікацій між Європою, Середземномор’ям та Близьким Сходом, ще тривалий час залишатиметься зоною напруги і нестабільності.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».