Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 18 Сiчень 2018 16:17

Кому дістанеться спадок Назарбаєва?

Rate this item
(0 votes)

Колишній міністр економіки, який уже рік перебуває під арештом, попросив перед судом вибачення у президента країни Нурсултана Назарбаєва, «оскільки не виправдав його довіри».
«Я розумію, що завинив перед президентом Назарбаєвим. Підвів його. Це йому, лідеру всього народу, завдячую всі свої професійні досягнення», — сказав чиновник, звинувачений в отриманні 15 хабарів від будівельних концернів і викраденні понад 4,5 мільйона доларів із бюджету.

Підсудний, колишній міністр економіки Куандик Бішимбаєв був заарештований рік тому, коли президент Нурсултан Назарбаєв почав готувати політичну реформу. Вона має забезпечити стабільність Казахстану після неминучого відходу від влади 77-річного президента.
Назарбаєв постановив розпочати підготовку до передачі влади після смерті у вересні 2016 року президента Узбекистану Іслама Карімова. В результаті боротьби за владу після його смерті керівником країни став проросійський політик.
Для Назарбаєва, який усе своє політичне життя присвятив збереженню незалежності країни, яка має величезний кордон із потужною Росією, такий розвиток подій є повністю неприйнятним. Але чутки про відхід президента посилили в Астані боротьбу потужних кланів і привели до серії гучних арештів.
Перед Бішимбаєвим за ґрати потрапив керівник соціального фонду Руслан Єрденаєв за розтрату. Ще наприкінці 2016 року казахстанський Комітет національної безпеки повідомив про арешт власного голови Нартана Дутбаєва (правда, раніше відправленого у відставку) зі звинуваченням «розкриття державних таємниць».
Відразу після нього затримано заступника керівника президентської адміністрації і одного з його підлеглих. Разом із Дутбаєвим арештовано кілька дипломатів, а одночасно з міністром економіки Бішимбаєвим — 22 чиновники і бізнесмени.
У результаті оголошення Назарбаєвим початку політичної реформи збіглося з відправленням за ґрати майже сотні членів найвищої політичної і економічної еліти Казахстану.
«Передача влади, поза всяким сумнівом, уже почалась. На цьому тлі арешти й інші спроби дискредитації окремих кланів триватимуть», — сказав «Дойче Велле» опозиційний казахстанський політик Аміржан Косанов.
Вважається, що хвиля затримань ослабила неформальні групи із західної частини країни. Недоторканими, однак, залишились олігархи, пов’язані з видобувною промисловістю, як і родина самого президента: його три дочки і внуки.
Раніше в Астані вважалося, що президент застосує «азербайджанську модель» передачі влади, але його ситуацію значно ускладнює відсутність нащадка чоловічої статі. Значна частина місцевих консервативних еліт відмовиться підпорядкуватися можливому майбутньому президенту-жінці.
Театральне розкаяння колишнього міністра у перший день його свідчень перед судом має підтвердити, що старіючий Назарбаєв ще міцно тримає владу у своїх руках.

Євген ПЕТРЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».