Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 18 Сiчень 2018 15:41

Діалог на корейському півострові

Rate this item
(0 votes)

Дня­ми КНДР і Пів­ден­на Ко­рея від­но­ви­ли на де­мі­лі­та­ри­зо­ва­ній лі­нії у міс­теч­ку Пхан­мун­джом дво­сто­рон­ні пе­ре­го­во­ри, які бу­ли пе­ре­рва­ні 2015 ро­ку піс­ля се­рії ра­кет­но-ядер­них ви­про­бу­вань у Пів­ніч­ній Ко­реї.

У новорічному вітанні північнокорейський диктатор Кім Чен Ин закликав до пошуку порозуміння з Південною Кореєю та анонсував участь північнокорейських спортсменів у зимових Олімпійських іграх у лютому.
У свою чергу, США обіцяли призупинити військові навчання на час проведення зимових Олімпійських ігор, запланованих у Південній Кореї. Поки що головним результатом відновлення переговорів у Пханмунджомі стало рішення повернутися до практики гарячої телефонної лінії між військовими обох корейських держав, аби уникнути ризику випадкового початку війни.
Міжнародна реакція на факт поновлення переговорів у Пханмунджомі виявилася досить суперечливою. Японія вимагає ядерного роззброєння КНДР. Утім, зрозуміло, що не заради роззброєння Пхеньян розробляв власну ядерну зброю як гарантію збереження правлячого режиму.
Для Сеула особливо важливо замирити ситуацію на Корейському півострові на час проведення у лютому зимових Олімпійських ігор. Першим кроком до «розрядки» стало рішення північнокорейського режиму направити на зимову Олімпіаду свою спортивну команду. Тобто поки що на переговорах обговорюються тактичні, а не стратегічні проблеми.
Будь-які корейсько-корейські переговори не є двосторонніми, позаяк за кулісами завжди на них присутні «треті сторони». Варто згадати про інтереси на Корейському півострові США, Китаю, Японії.
Сполучені Штати Америки зацікавлені у постійній військовій присутності на Корейському півострові, адже це допомагає захищати американські інтереси в Східній Азії. Виходячи із цього Японія орієнтується на США, хоча має на увазі, що північнокорейська ракетно-ядерна програма може стимулювати відновлення в повному обсязі японської воєнної потуги.
Традиційно вважається, що Китай є головним партнером для КНДР. Утім, послідовна реалізація північнокорейської ядерної програми змусила Китай запровадити офіційні обмеження на торгівлю з КНДР. Це стало стимулом для більш примирливої позиції Кім Чен Ина щодо переговорів із Південною Кореєю.
Самодостатній обсяг північнокорейської ядерної зброї гарантує врахування китайського інтересу, який полягає у продовженні на необмежений час розколу Корейського півострова на дві держави з різним суспільно-політичним устроєм.
За такого розкладу інтересів та їхнього конфлікту будь-які переговори можуть лише допомогти пом’якшити кризу, але не вирішити проблеми. Тому вже зараз лунають прогнози про те, що нинішня «розрядка» на Корейському півострові закінчиться одночасно із зимовою Олімпіадою.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».