Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 09 Грудень 2016 01:00

Новий президент Австрії

Rate this item
(0 votes)

4 груд­ня 2016 ро­ку від­бу­ли­ся по­втор­ні пре­зи­дент­ські ви­бо­ри у Авст­рії. Су­пер­ни­ча­ли кан­ди­дат Пар­тії сво­бо­ди Нор­берт Хо­фер і не­за­леж­ний кан­ди­дат Алек­сандр Ван дер Бел­лен.

У політичній історії Австрії — це перший такий випадок. Справа в тому, що за конституцією країни 1955 року, президент є суто церемоніальною фігурою, хоча й обирається загальним прямим голосуванням громадян. Уся повнота виконавчої влади в Австрії належить канцлеру.
Тому завжди парламентські вибори у цій країні були важливіші, ніж президентські. Така ситуація зберігалася й після вступу Австрії 1 січня 1995 року до Євросоюзу.

Утім, уже 2000 року стався перший казус, коли Австрійська партія свободи Йорга Хайдера посіла друге місце на парламентських виборах. Унаслідок цього правоцентристська Австрійська народна партія була вимушена включити Хайдера до коаліції. Це викликало неприйняття в Євросоюзі, який уперше і поки що востаннє застосував проти Австрії політичні санкції.
З австрійськими чиновниками не зустрічались у Брюсселі, Відень перетворився на європейського ізгоя. Це змусило Йорга Хайдера оголосити про свою відставку, а через сім років він трагічно загинув у автомобільній катастрофі.
Але права популістська Австрійська партія свободи залишилася вагомим політичним гравцем. Аби усунути її від участі у коаліціях, дві провідні політичні партії Австрії — Австрійська народна партія і Австрійська соціалдемократична партія від 2004 року традиційно створюють «великі коаліції».
Здавалося, що цей сценарій має спрацювати й навесні поточного року на президентських виборах. Але карти змішала криза з біженцями. Чимало австрійців вважають центристські парламентські партії винними у розгортанні кризи з прийняттям біженців.
Тому дві великі центристські партії Австрії на цих президентських виборах віддали перевагу кандидатові від Партії зелених Александру Ван дер Беллену.
На початку червня він і переміг у другому турі виборів президента кандидата від Партії свободи Норберта Хофера. Розрив у кількості голосів виборців між ними був мінімальним, що дало підстави прибічникам Хофера опротестувати результат голосування у Верховному суді.
Там з’ясувалося, що голоси, які достроково поштою були віддані за Ван дер Беллена, є сумнівними. Тому вищий суд Австрії під приводом бракованих бланків голосів для дострокового голосування й ухвалив рішення про повторне голосування другого туру президентських виборів.
Норберт Хофер наполягав на тому, що перемога у нього в кишені, адже його програма вписується в сучасну політичну моду перемог на виборах представників популістів і європейських скептиків.
У вівторок в Австрії оголосили результати виборів президента країни й офіційно назвали переможця — екслідера Партії зелених Александра Ван дер Беллена.
Згідно з остаточним підрахунком з урахуванням поштових бюлетенів Ван дер Беллен отримав 53,8% голосів виборців, тоді як кандидат від ультраправої Партії свободи Норберт Хофер здобув 46,2% голосів.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».