Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 02 Грудень 2016 11:35

Франція: старт президентських перегонів

Rate this item
(0 votes)

На­при­кін­ці квіт­ня 2017 ро­ку від­бу­деть­ся пер­ший тур ви­бо­рів пре­зи­ден­та Фран­ції. Ни­ніш­ній пре­зи­дент Фран­суа Ол­ланд по­при стрім­ке па­дін­ня рей­тин­гу до­ві­ри до се­бе до­сі оста­точ­но не від­мо­вив­ся ба­ло­ту­ва­ти­ся вдру­ге.

Соціалістична партія Франції, яку він представляє, не плекає особливих надій на продовження процесу утримування влади, тому значна увага французької громадськості прикута до опозиційних політичних сил. Зокрема, Республіканська партія Франції практикує цікаву форму відбору свого кандидата на посаду президента.

Йдеться про попередні вибори, на яких право голосувати мають не лише члени цієї партії, які голосують безкоштовно, а й будь-який громадянин Франції, якому, аби отримати бюлетень на попередньому голосуванні, потрібно внести до каси цієї партії два євро.
У підсумку до другого туру, який проходив на поточному тижні, вийшли колишній прем’єр-міністр Франції Франсуа Фійон та не менш відомий політик-правоцентрист Аллен Жуппе. У результаті досить переконливо Франсуа Фійон виграв попередні вибори від Республіканської партії Франції.
Цей факт змушує звернутися до аналізу його поглядів. Зокрема, Франсуа Фійон є послідовним прихильником максимальної лібералізації економіки, радикального зменшення соціальних видатків. За п’ять років він планує економію у сто мільярдів євро.
Методи такого економічного дива мають полягати у скороченні півмільйона робочих місць бюджетників, піднятті пенсійного віку до 65 років, також пропонується замість нинішнього 35-годинного робочого тижня перейти до 48-годинного.
Така програма жорсткої економії суттєво відрізняє Франсуа Фійона від кандидата ультраправового популістського Національного фронту на чолі з Марін Ле Пен. Остання виступає проти різкого демонтажу соціальних зобов’язань великого капіталу та регулятивної ролі держави у національній економіці.
Не менш показовими є розбіжності між Фійоном і Ле Пен з приводу ролі Франції в Європейському Союзі. Так, Ле Пен виступає за проведення референдуму щодо виходу Франції з ЄС, а Фійон проти цієї ініціативи.
Натомість їх досить символічно зближує ставлення до проблеми зростаючої ролі політичного ісламу у житті Франції. Так само, як і Ле Пен, Фійон вважає іслам серйозною проблемою для Франції. Він є послідовним консерватором та супротивником одностатевих шлюбів.
Франсуа Фійон вважається однодумцем Трампа у російському питанні. Зокрема, пропонується на тривалий час відкласти визнання «законності» російської анексії Криму за зразком невизнання Заходом окупації радянською владою країн Балтії у 1940 році.
Взамін Кремль має безумовно визнати факт належності Донбасу та бути готовим разом із США та ЄС надавати Україні допомогу у відновленні економіки. Після цього Фійон пропонує скасувати у повному обсязі економічні санкції з Росії.
Нагадаємо, що Дональд Трамп неодноразово наголошував, що проблемою російської агресії в Україні насамперед повинен займатися Європейський Союз. Але поки що ЄС не має достатньої політичної волі, аби створити хоча б власні сили швидкого реагування.
Фійон сподівається, що наявність у владній команді Трампа послідовних республіканців-неоконсерваторів неодмінно поверне його до ідеї зміцнення ролі НАТО у безпеці Європи. Адже альтернативні варіанти лише дестабілізуватимуть ситуацію й створюватимуть небезпеку усьому євроатлантичному простору.
Повертаючись до початку президентських перегонів у Франції, зазначимо, що соціалісти навряд чи можуть виступити у ролі третьої сили у боротьбі за владу між Фійоном і Ле Пен. Але не виключено, що справжня третя сила до весни наступного року себе проявить, бо французи не схильні до виборів «меншого зла» лише з двох претендентів.
Оскільки відмінності у програмах Фійона і Ле Пен стосуються головним чином соціальних питань, Національний фронт уже намагається максимально залучити на свій бік як радикальних лівих, так і лівоцентристів. Поки що на перешкоді цим намірам залишаються відмінності у політичній культурі французьких лівих і правих популістів.
Ліві категорично заперечують ідеологічні цінності Ле Пен, хоча останнім часом вона також намагається адаптувати партійну програму до більшої політичної коректності. Однак ксенофобія, антисемітизм, за який із Національного фронту Марін Ле Пен навіть виключила свого батька і засновника цієї партії Жан-Марі Ле Пена, залишаються абсолютно неприйнятними для французьких лівих.
Утім, голосувати за неоліберальну економічну програму Фійона вони навряд чи також будуть. За цих обставин президентські перегони у Франції дійсно виглядають абсолютно непередбачуваними.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».