Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 18 Листопад 2016 12:58

Болгарський вибір із загальноєвропейським акцентом

Rate this item
(0 votes)

13 лис­то­па­да 2016 ро­ку прой­шов дру­гий тур пре­зи­дент­ських ви­бо­рів у Бол­га­рії. Ви­бор­цям до­ве­лось оби­ра­ти між кан­ди­да­том прав­ля­чої пар­тії «Гро­ма­дя­ни за єв­ро­пей­ський роз­ви­ток Бол­га­рії» Цец­кою Ца­че­вою та пре­тен­ден­том від Бол­гар­ської со­ці­аліс­тич­ної пар­тії Ру­ме­ном Ра­дє­вим.

Зрозуміло, що за цих обставин багато залежало від того, хто з кандидатів зможе мобілізувати на свою підтримку виборців, які у першому турі голосували за інших кандидатів.
Зокрема, Румен Радєв намагався консолідувати навколо себе протестний електорат, який невдоволений соціально-економічними наслідками правління правоцентристів.
Уже понад два роки Болгарію періодично лихоманить від соціально-політичних протестів проти курсу жорсткої економії, до якого вдався правоцентристський уряд.

Політична відповідальність за такий курс певною мірою лягла на кандидата від правлячої партії Цецку Цачеву. Зокрема, політична сила болгарських етнічних турків напередодні другого туру президентських виборів висловилася на підтримку кандидатури Румена Радєва.
Його опонент розраховувала на симпатії тих болгар, які не розчарувались у процесі європейської інтеграції. Хоча Болгарія з Румунією від 2007 року, коли вони стали членами Євросоюзу, конкурують між собою за сумнівно почесне місце найбіднішої країни Євросоюзу, саме цей статус дає можливість Болгарії розраховувати на субсидії від ЄС.
Інша справа, що цих коштів не вистачає, до того ж Євросоюз неодноразово погрожував скоротити ці субсидії, зважаючи на високий рівень політичної корупції у Болгарії.
Тому Румен Радєв розраховував на протестний потенціал голосування проти правлячої партії, яка традиційно не виконала своїх обіцянок. Аналогічний шлейф соціалістів, які також не можуть похвалитися стовідсотковим виконанням своїх передвиборчих обіцянок, у даному випадку нейтралізував сам статус соціалістів як провідної опозиційної сили.
У цьому сенсі результат болгарських президентських виборів мав показати загальноєвропейську тенденцію, яка полягає у бажанні виборців радикально оновити правлячі еліти, наслідки діяльності яких стають усе більш «токсичними».
Перемогу на президентських виборах у Болгарії здобув кандидат від Болгарської соціалістичної партії, генерал-майор у відставці Румен Радєв — за нього проголосували 59,35% виборців.
Такі дані оприлюднила Центральна виборча комісія, повідомляє Укрінформ.
«Після обробки 99,33% протоколів Румен Радєв набрав 59,35% голосів виборців, а Цецка Цачева — 36,17%. Проти всіх проголосували 4,48% виборців», — заявили в Центрвиборчкомі.
Ясна річ, що перемога Румена Радєва не є надзвичайно критичним фактором для розвитку Євросоюзу. Інша справа, що перемога болгарського опозиційного кандидата свідчить про чітку тенденцію до втрати влади правлячими на час виборів партіями.
Звичайно, це не дивно для Франції, де соціалісти майже втратили шанси на перемогу навесні 2017 року. Але німецькі правоцентристи на чолі з Ангелою Меркель докладають максимум зусиль, аби зберегти за собою шанс на успіх восени 2017 року.
Попри результати президентських виборів Болгарія залишатиметься членом НАТО і Євросоюзу, що сприяє стабілізації становища у чорноморському регіоні.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».