Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 18 Листопад 2016 12:53

Молдова перед вибором

Rate this item
(0 votes)

13 лис­то­па­да 2016 ро­ку від­був­ся дру­гий тур ви­бо­рів пре­зи­ден­та Мол­до­ви. Су­пер­ни­ча­ли кан­ди­дат від лі­вих по­лі­тич­них сил кра­їни Ігор До­дон і пре­тен­дент­ка від пра­во­цен­трист­ських про­єв­ро­пей­ських по­лі­тич­них сил Ма­йя Сан­ду.

Чергове голосування відбувалося за умов досить потужного політичного розчарування значної частини молдовського суспільства. Власне цей фактор визначив низьку активність молодіжного електорату під час першого туру, який приніс перемогу Ігору Додону.
Колишній румунський президент Траян Бесеску, який після завершення двох термінів свого президентства додав до румунського громадянства ще й молдовське, стверджував, що підвищення активності молоді мало забезпечити перемогу у другому турі Майї Санду.

Правда, час між першим і другим турами виборів минув на тлі використання кандидатами різних передвиборчих технологій. Ігор Додон, який має виборців, що переважно старші за 30 років, більше часу присвятив персональним зустрічам із цією категорією виборців.
Натомість Майя Санду зосередилася на інтернеткомунікаціях, орієнтуючись на молодь. Значна частина молдовської молоді, яка вже понад 20 років вчиться за румунськими шкільними програмами та відвідує румунські вищі й інші навчальні заклади, більше орієнтована на Румунію.
Однак електоральною вотчиною лівих залишається молдовська автономія — Гагаузія, де не сприймають ідею створення «Великої Румунії» та ліквідації молдовського суверенітету. Тому тут досить популярними були заклики Ігоря Додона більше уваги приділяти відновленню економічних зв’язків із Росією.
Утім, навіть найбільш послідовні прихильники молдовських лівих скептично ставляться до обіцянки Ігоря Додана денонсувати Угоду про асоціацію та створення зони вільної торгівлі між Молдовою та Євросоюзом.
Однак і значна частина радикально налаштованого проєвропейського електорату Молдови невдоволена станом відносин з Євросоюзом. Більше року діє безвізовий режим, але для багатьох молдован, чий рівень життя набагато нижчій за середній по Євросоюзу, навіть відвідини сусідньої Румунії — вже велика подорож.
Безвізовий режим стає реальністю лише у разі наявності достатньої кількості євро на кожен день перебування в Шенгенському просторі, обов’язкової медичної страховки та квитка у зворотному напрямку.
Крім того, з’ясувалося, що молдовська сільськогосподарська продукція стикається на європейському ринку з жорсткою конкуренцію, тоді як Росія свідомо обмежила доступ цих молдовських товарів на свій ринок.
Також слід мати на увазі, що значна частина молдовського суспільства залишається у полоні радянського популізму. Це накладає свій відбиток на місцеву політичну культуру. Майя Санду, зокрема, пригадала Ігорю Додону корупційні скандали.
Останній заявив, що за правління проєвропейської коаліції з Молдови безкарно викрали мільярд євро допомоги від Євросоюзу. У відповідь Майя Санду пообіцяла у разі своєї перемоги ці кошти повернути до Молдови, хоча не пояснила, яким чином вона реально це зробить.
Не таємниця, що Молдова досі стикається з проблемами корупції та кумівства. Результат другого туру виборів залежав від того, чи зможе Майя Санду мобілізувати проєвропейських громадян на свою підтримку. Молодіжний електорат у Молдові традиційно голосує за правих. Майя Санду також наголошувала, що Придністров’я зможе повернути лише реформована Молдова.
На фініші виборчої кампанії соціалісти наголошували на румунському громадянстві Майї Санду та закликали молдован визнати, що дивно обирати президентом людину, яка не боронитиме суверенітет Молдови. Соціалісти також нагадували, що об’єднання з Румунією перекреслить надії на вирішення питання повернення до складу Молдови Придністров’я та спровокує самовизначення Гагаузії.
Тож своїм голосуванням у другому турі молдовани обирали не лише нового президента, а й робили вибір між перспективами на відновлення територіальної цілісності країни та ризиками її остаточного територіального розпаду.
Згідно з даними підрахунку, оприлюдненими на сайті ЦВК Молдови, проросійський кандидат Ігор Додон здобув 52,18% голосів.
Його суперниця, кандидат від проєвропейських сил Майя Санду — 47,82%.
Нагадаємо, Додон виступив за федералізацію країни, назвав виведення російських військ із Придністров’я «провокацією» й зібрався з першим візитом до Москви.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».