Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 11 Листопад 2016 11:10

Потепління клімату і політичне похолодання

Rate this item
(0 votes)

7 лис­то­па­да 2016 ро­ку в Мар­ра­ке­ші роз­по­ча­ла­ся ро­бо­та чер­го­вої Між­на­род­ної кон­фе­рен­ції з пи­тань клі­ма­ту. Дня­ми на­бу­ла чин­но­сті Па­ризь­ка клі­ма­тич­на уго­да, яка має за­по­біг­ти гло­баль­ній змі­ні клі­ма­ту. Зга­да­ну уго­ду ра­ти­фі­ку­ва­ла й Ук­раї­на.

Усі держави, які це зробили, беруть на себе зобов’язання стримувати потепління не більш як на два градуси за Цельсієм, порівняно з показниками доіндустріальної епохи.
Скептики зазначають, що викиди до 2030 року можуть порушити таку традицію. Тому нова конференція має на меті зобов’язати міжнародну спільноту посилити свої зобов’язання, щоб запобігти голоду, хворобам і конфліктам на планеті. Ці тенденції відбуваються за умов помітного похолодання політичного клімату. Упродовж майже двох десятиліть тривають гострі дебати між найбільш розвиненими економіками та економіками, які намагаються розвиватися.

У 1997 році Китай та Індія відмовилися приєднатися до попереднього Паризькій кліматичній угоді Кіотського протоколу. Жваві дебати з приводу приєднання до Кіотського протоколу тривали у США до другого чотирирічного президентського терміну Білла Клінтона.
Наприкінці свого терміну перебування в Білому домі він погодився підписати Кіотський протокол, адже на той час значна частина «брудного» індустріального виробництва була перенесена за межі США. Ця тенденція глобалізації мотивувала Індію і Китай, як країни зі стрімким економічним розвитком на той час, відмовитись від підписання Кіотського протоколу.
Утім, уже за перші десять років дії Кіотського протоколу стало зрозуміло, що він не забезпечує скорочення викидів у атмосферу, що негативно впливає на стан клімату. Ситуація не поліпшилась навіть за умов початку світової економічної кризи у 2008 році. Натомість за кризових економічних умов гострішими стали протиріччя між провідними країнами Заходу і країнами, які намагаються залишитися у трендах розвитку світової економіки.
Під час паризького раунду переговорів щодо клімату загострилися питання контролю над ключовими природними факторами будь-якого виробництва — джерелами енергії та питної води. Поки що у найменш виграшній позиції серед країн із розвиненою економікою за цими показниками опинився Китай. У Піднебесній з кожним роком загострюються проблеми, насамперед забезпечення чистою питною водою. Тому не дивно, що Пекін заглядається на район Байкалу, який є чи не останнім чистим природним резервуаром питної води у світі.
Ще більш трагічно виглядає ситуація у країнах Африки та Близького Сходу. Саме на прикладі розвитку подій у цих регіонах аналітики дійшли висновків про високу ймовірність війн за питну воду. Найбільше у цьому сенсі на ситуацію впливає громадянська війна у Лівії, внаслідок якої було зруйновано побудовані за часів Муаммара Каддафі масштабні ірригаційні споруди.
Не менш загрозливими є тенденції впливу змін клімату на погоду у багатьох регіонах земної кулі. Літо стає дедалі спекотнішим, а зими відрізняються великою амплітудою зміни температур та опадів. Найгірше, що зміни дійсно мають глобальний масштаб, тому не залишають на земній кулі райських кліматичних оазисів.
Але також зрозуміло, що досягнути більш жорстких зобов’язань країн світу щодо кліматичних змін за умов тотального протистояння між Росією і Заходом, а також гострої конкурентної боротьби між Китаєм і Заходом також буде непросто.
Крім того, слід мати на увазі, що вагомим гравцем на ринку викидів стають транснаціональні корпорації. Вони намагаються перекласти на національні держави більше відповідальності за збитки від своєї діяльності, обмежуючи доступ національних держав до податкових ресурсів. За цих умов виконувати будь-які домовленості щодо збереження клімату стає дедалі важче.
Поки що найбільшою вадою не лише Кіотського протоколу, а й Паризької кліматичної угоди є те, що вони виключають відповідальність транснаціональних корпорацій за їхній сумний внесок у глобальне потепління. Не варто очікувати визнання транснаціональними корпораціями цього факту і на кліматичній конференції, яка розпочалася у марокканському місті Марракеш.
Задля збереження клімату вже не досить мислити глобально, а діяти локально. Нагальними стають саме глобальні дії, які неможливі лише на рівні національних держав та міжнародних організацій, за спинами яких поки що ховаються головні забруднювачі довкілля — транснаціональні корпорації. Звичайно, їм у такому становищі досить зручно, але світові від того не легше.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».