Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 13 Жовтень 2016 02:00

Перемога «грузинської мрії»

Rate this item
(0 votes)

8 жовт­ня 2016 ро­ку від­бу­ли­ся пар­ла­мент­ські ви­бо­ри в Гру­зії. За­вдя­ки по­лі­тич­ній ре­фор­мі, про­ве­де­ній то­ді ще пре­зи­ден­том Гру­зії Мі­хе­ілом Са­акаш­ві­лі у 2011 ро­ці, Гру­зія ста­ла дійс­но пар­ла­мент­сько-пре­зи­дент­ською рес­пуб­лі­кою. Пар­тій­но-ма­жо­ри­тар­на сис­те­ма за­без­пе­чує пе­ре­мож­цю ви­бо­рів пов­но­цін­ну вла­ду і пов­ну від­по­ві­даль­ність за свої дії.

Нагадаємо, що вибори 2012 року виграла щойно створена партія «Грузинська мрія», яку спонсорував найбагатший грузин Бідзіна Іванішвілі. В опозиції залишився Єдиний національний рух Грузії — партія колишнього президента Міхеіла Саакашвілі.
П’ять років урядування партії «Грузинська мрія» по-різному оцінюють громадяни Грузії. Прихильники партії «Єдиний національний рух Грузії» вважають, що прогресивні реформи призупинились, окуповані російською армією у 2008 році Абхазія і Південна Осетія до складу Грузії не повернулися.

Цікаво, що чимало претензій до правлячої партії мали навіть її прихильники. Найбільш радикальна частина цих прихильників незадоволена тим, що не були жорстко покарані представники попередньої влади. Але реалісти наголошують, що більш цінним є громадянський мир як головна передумова будь-якого конструктивного розвитку.
Загалом прагматичним залишався у 2012–2016 роках зовнішньополітичний курс Грузії. Ніяких проросійських реверансів не було. Натомість Грузія домоглася не лише підписання, а й набуття чинності Угоди про асоціацію і зону вільної торгівлі з Європейським Союзом.
Непростими залишались і грузинсько-російські відносини. У грузинському суспільстві існує міжпартійний консенсус із приводу засудження територіальних втрат та ролі Росії у цьому процесі. Натомість Росія скористалась зі зміни влади у Грузії, аби спробувати розвернути її курс у свій бік. Адже Грузія, на відміну від союзної Кремлю Вірменії і прагматичного Азербайджану, є єдиною кавказькою державою, яка перебуває в опозиції до Росії.
Цей курс Тбілісі не змінився після перемоги партії «Грузинська мрія» у 2012 році. Зрозуміло, що підтвердження виборцями мандата партії «Грузинська мрія» підтверджує відповідність цього курсу нинішнім політичним настроям більшості громадян країни. Тож Єдиному національному руху Грузії доведеться ретельно попрацювати в опозиції, аби змінити настрої виборців на свою користь.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».