Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 13 Жовтень 2016 01:14

Чвертьфінал президентських перегонів у США

Rate this item
(0 votes)

9 жовт­ня 2016 ро­ку в Сент-Лу­їсі від­був­ся дру­гий тур де­ба­тів між Хіл­ла­рі Клін­тон і До­наль­дом Трам­пом. По­за­як по­пе­ре­ду за­ключ­ний тре­тій тур, який мож­на вва­жа­ти своє­рід­ним пів­фі­на­лом пре­зи­дент­ських пе­ре­го­нів на­пе­ре­до­дні фі­на­лу го­ло­су­ван­ня 8 лис­то­па­да, цей ра­унд де­ба­тів мож­на назвати своє­рід­ним чверть­фі­на­лом.

За напругою цьогорічні перегони, на думку багатьох політологів, уже переважають змагання Джона Кеннеді і Річарда Ніксона у 1960 році. Не тільки ті вибори відкрили нову сторінку історії США, скоріше за все, так само буде й із нинішніми президентськими виборами у США. Надто багато ставок зроблено і занадто багато поставлено на геополітичній карті.
Зокрема, після того як США припинили співпрацю з Росією у Сирії, Володимир Путін висунув «плутонієвий ультиматум» США, вимагаючи скасування санкцій, які вже два роки діють проти Росії. Але зовнішньополітичній проблематиці було присвячено перший вересневий раунд дебатів Клінтон і Трампа. Цей другий раунд дебатів стосувався переважно проблем внутрішньої політики.

Особливість цього передостаннього раунду телевізійних дебатів була у тому, що Хілларі Клінтон і Дональд Трамп відповідали на запитання глядачів із залу, причому це були глядачі, які ще не визначились зі своїм остаточним політичним вибором. Зважаючи на це, важко переоцінити значення цього другого раунду дебатів.
Тим паче що обох кандидатів продовжують переслідувати компрометуючі матеріали. Досі не втратив актуальності скандал із несплатою податків мільярдером Дональдом Трампом. Нагадаємо, що Хілларі Клінтон виступила з такими звинуваченнями під час першого раунду дебатів. Тоді вона закинула своєму опонентові, що він на початку 1980х років скористався зі шпаринки в законі про банкрутство, оголосивши себе банкрутом, аби впродовж наступного десятиліття взагалі не платити податків.
Це звинувачення на адресу Трампа передусім мало посіяти недовіру до нього серед білих представників американського середнього класу. Причому соціологічні опитування напередодні другого раунду дебатів свідчили, що удар Хілларі Клінтон виявився влучним. Вона вперше після проблем зі здоров’ям, які були на початку вересня, не тільки ліквідувала відставання від конкурента на декілька відсотків, а й випередила його.
Напередодні дебатів 9 жовтня по Дональду Трампу було завдано чергового удару. Близькі до демократів засоби масової інформації прокрутили записи відвертих зізнань опонента Хілларі Клінтон щодо його нешанобливого ставлення до жіноцтва. Цим ударом кандидат від Демократичної партії намагається відірвати від ідеї голосування за Трампа тих виборців, які не визначились.
Утім, прихильники Дональда Трампа вважають, що навіть його епатаж продовжує працювати на нього. На їхню думку, чимало білих представників середнього класу втомилися від політичної коректності, яка останніми десятиліттями домінує у політичній культурі США. Тому брутальний і нахабний стиль спілкування Трампа багатьом навіть до вподоби.
Інша справа, що жодні соціологічні опитування не є настільки досконалим інструментом діагностики суспільнополітичних настроїв, аби фіксувати: злукавив або сказав правду респондент. Тим паче що надійним обидва кандидати можуть вважати лише ядро електорату Демократичної партії США і Республіканської партії США.
Умовно кажучи, позапартійні виборці досі вагаються — багатьом із них не до душі обидва кандидати. Але стратеги Демократичної партії вважають, що гра на пониження явки виборців за допомоги дискредитації «вашингтонського політичного істеблішменту», до якого, безумовно, від часу обрання президентом США Білла Клінтона у 1994 році належить Хілларі Клінтон, грає на користь Дональду Трампу.
Його прихильники нагадують, що у Хілларі Клінтон не менше скелетів у шафі. Це і скандал із недотриманням режиму таємниці, коли вона перебувала на посаді державного секретаря США, і проблеми з оподаткування коштів Фонду Клінтона, і спекуляції щодо стану її здоров’я. Утім, ці звинувачення Хілларі Клінтон парирує посиланнями на брутальність, некомпетентність у багатьох питаннях публічної політики, аморальність у ставленні до жінок свого опонента.
Напередодні другого туру дебатів поширювалась інформація про те, що нібито у випадку програшу цього раунду телевізійних дебатів керівництво Республіканської партії розгляне можливість відмови від підтримки на президентських виборах 8 листопада Дональда Трампа.
Зрозуміло, що він заперечує можливість своєї добровільної відмови від балотування. До того ж у політичній історії США не було такого прецеденту, коли офіційно висунутий від партії кандидат цією ж партією знімається фактично за місяць до голосування з виборів.
Однак треба розуміти, що 8 листопада американці обиратимуть президента не безпосередньо, а лише оберуть від кожного штату «виборщиків», які за наступного президента США й проголосують.
Ці «виборщики» не мають зобов’язуючого мандата голосувати за «свого» кандидата у колегії виборщиків. Тому, прогнозуючи подальший перебіг перегонів, можна впевнено казати про одне: сумно не буде. Драматургія цьогорічних президентських перегонів у США давно перевершила найталановитіші постановки п’єс Бродвея або трилерів Голлівуда. Принаймні, у минулому ХХ столітті не було таких непрогнозованих виборчих кампаній.
Тому вже зараз пророкують, що остаточні результати цьогорічних перегонів, не виключено, встановлюватимуться у судовому розгляді Верховного суду США. Зважаючи на такий прогноз, адміністрації Барака Обами рекомендують не поспішати пакувати валізи, адже судова тяганина може розтягтися на тривалий час, внаслідок чого інавгурація 20 січня 2017 року може вчасно і не відбутись.
У відповідь на такі песимістичні прогнози команда Хілларі Клінтон закликає виборців зробити відповідальний вибір, дати їй переконливу перемогу і не провокувати початку, можливо, найглибшої за всю історії США політичної кризи.
Як свідчать дані опитування CNN/ORC, пише «УП», кандидат у президенти США від Демократичної партії Хілларі Клінтон здобула перемогу в другому турі передвиборних дебатів. Клінтон підтримали 57% опитаних, республіканця Дональда Трампа — 34%, — йдеться у повідомленні.
Користуючись термінологію боксерських поєдинків, перемога у другому раунді дебатів за очками Хілларі Клінтон залишає за нею кращі шанси на остаточну перемогу 8 листопада 2016 року. Але задля цього потрібен ще технічний нокдаун від Хілларі по Дональду на останніх дебатах, які заплановані на 19 жовтня в ігорній столиці США — ЛасВегасі.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».