Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 07 Жовтень 2016 22:21

Ацетон у сечі дитини?

Rate this item
(0 votes)

Як­що в ди­ти­ни, без ви­ди­мої при­чи­ни, спос­те­рі­гає­ть­ся від­сут­ність апе­ти­ту, слаб­кість, мля­вість, го­лов­ний біль, сон­ли­вість, ну­до­та і блю­ван­ня, біль у жи­во­ті (за­зви­чай ді­ти в та­ких ви­пад­ках по­ка­зу­ють на ді­лян­ку пуп­ка) або ви­со­ка тем­пе­ра­ту­ра — це при­від для то­го, щоб ви­мі­ря­ти рі­вень аце­то­ну в се­чі.
Усі на­ве­де­ні озна­ки мо­жуть свід­чи­ти про на­яв­ність у се­чі ди­ти­ни аце­то­ну. Де­таль­ні­ше про проб­ле­му по­го­во­ри­мо з фа­хів­цем — кан­ди­да­том ме­дич­них на­ук, до­цен­том Оль­гою ДОБ­РИК.

— Ацетон у сечі дитини — це проблема, з якою досить часто стикається більшість батьків. Причини різні: можуть бути як тимчасовими — порушується обмін речовин, так і дуже тяжкими, які є хронічними, — цукровий діабет, приміром. Батьки мають терміново вжити заходів, тому що підвищення рівня ацетону в сечі може загрожувати здоров’ю й життю їхнього малюка.

— Як ви­мі­ря­ти рі­вень аце­то­ну в до­маш­ніх умо­вах?
— Для цього можна придбати в будьякій аптеці тести для перевірки кількості ацетону в сечі. Такі тестисмужки не продаються поштучно, але для точного результату цей тест бажано проводити кілька разів, хоча б протягом трьох днів, щоранку. Берете одну смужку і занурюєте в ранкову сечу дитини на пару хвилин — чим більше колір смужки ближчий до коричневого (від червоного), тим більший відсоток вмісту ацетону в сечі. Більш точний аналіз, у разі необхідності, можна зробити в лабораторії вашої поліклініки.
— Які при­чи­ни ви­ник­нен­ня цьо­го яви­ща?
— Не існує певних, чітко визначених причин підвищення ацетону в сечі. Це наслідок багатьох чинників і комплексної роботи організму дитини, його імунітету тощо. У більшості випадків ацетон підвищується, насамперед, у тих дітей, які неправильно харчуються: надмірне вживання жирної їжі або просто часте переїдання, незбалансоване і штучне харчування, часте вживання продуктів харчування, які містять ароматизатори, барвники, консерванти та інше.
Також поява ацетону в сечі може бути викликана підвищеною збудливістю або емоційністю дитини, стресами, надмірними фізичними навантаженнями, перевтомою (потрібно чергувати фізичне і розумове навантаження) або гарячковим станом дитини. Ще причиною підвищення рівня ацетону можуть бути: дизентерія, діатез або наявність глистів.
— Що ро­би­ти?
— Під час ацетонемічного кризу важливо пам’ятати про необхідність відновлення водноелектролітного балансу. Для цього кожні 10–15 хв. дитину слід поїти негазованою лужною мінеральною водою, розчинами для пероральної регідратації. Особливо важливо поїти дитину вночі. Якщо блювота не дозволяє повноцінно заповнити дефіцит рідини — рекомендовано внутрішньовенне введення спеціальних розчинів в умовах стаціонару.
Щоб поповнити дефіцитний запас глюкози, який втратила дитина, потрібно давати компот із сухофруктів, розчин глюкози. Також, щоб швидше вивести кетони, призначають очисну клізму і ентеросорбенти (поліфепан, ентеросгель, полісорб, фільтрум).
Чим більше дитина питиме, тим її стан буде кращим. Напої потрібно чергувати з лужною мінеральною водою без газу («Боржомі», «Поляна Квасова») і рисовим відваром.
Однак головне лікування — сувора дієта.
1-й день: При тяжкому стані — тільки пиття. Якщо блювоти немає, дитина може з’їсти сухарик.
2-й: Харчування також має бути мінімальним. За умови поліпшення самопочуття до частого питва і сухариків дозволяється додати рисовий відвар і одне невелике печене яблуко.
На 3-й: Те ж, але при поліпшенні відвар можна замінити рідкою кашкою (без цукру).
На 4-й: Сухарики можна замінити галетним печивом (в обмеженій кількості) і додати овочевий суп без жиру.
5-й день вимагає дотримання дієти з поступовим збільшенням списку страв відповідно до стану дитини. Додаєте поступово (переважно страви на пару): пюре на воді, кефір, каша гречана і пшенична (або вівсяна), риба, тефтелі.
На­пої: компот із сухофруктів, киселі, морси з журавлини і чорної смородини, соки свіжовичавлені, в т. ч. з м’якоттю, лимонні напої і зелений чай.
Однак зважайте на те, що усунення симптомів, яке зазвичай відбувається через тиждень після початку дієти, не означає повного одужання. Лікувального харчування необхідно дотримуватися протягом 2–3 місяців.
— Чи іс­нує, окрім діє­ти, спе­ци­фіч­не лі­ку­ван­ня?
— При підвищеному рівні ацетону в сечі дитини зазвичай лікування проводиться народними засобами (виняток — дуже тяжкий стан дитини, коли вже треба ставити крапельниці).

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».