Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 30 Вересень 2016 19:38

Азербайджанська модель удосконалюється

Rate this item
(0 votes)

26 вересня 2016 року відбувся референдум щодо зміни до Конституції Азербайджану з приводу збільшення терміну президентських повноважень до семи років. Результат цього голосування є принципово важливим для збереження політичної стабільності в Азербайджані. Власний досвід дорослих поколінь азербайджанського суспільства переконує у важливості уникнення дезінтеграції держави і порушення суспільного консенсусу.
Ці процеси на початку 1990-х років привели до громадянської війни в Азербайджані та до територіальних втрат у Нагірному Карабаху. Лише в середині 1990-х років із поверненням до влади в Баку батька нинішнього азербайджанського президента Ільхама Алієва — Гейдара Алієва азербайджанське суспільство повернулося від фрагментального кланового принципу мислення до категорій національних інтересів.
Звичайно, ці зміни викликали різне ставлення азербайджанської опозиції. Її релігійне крило, яке домоглося незалежності Азербайджану на початку 1990-х років, було дискредитовано тогочасною громадянською війною. Не додав їм електоральної популярності й факт втрати Нагірного Карабаху.

Натомість родина Алієвих виявилася більш адаптованою до надзвичайно складних геополітичних реалій, в яких перебуває Азербайджан.
Насамперед удалося зберегти особливі відносини з Туреччиною, частина політичних еліт якої вважає Азербайджан складовою пантюркістського проекту. Також треба мати на увазі, що більшість етнічних азербайджанців, будучи сунітами, живе у сусідньому шиїтському Ірані. Вкрай непростими залишаються відносини Азербайджану з Росією та її союзницею Вірменією, яка продовжує контролювати Нагірний Карабах.
Ці ознаки складного регіонального становища Азербайджану додатково ускладнюються глобальними процесами, які відбуваються в ісламському світі. Чимало ісламських радикалів вважають Азербайджан надійним союзником США та Ізраїлю і точать ножі проти його влади. За цих обставин зміцнення існуючого політичного режиму в Азербайджані у часи глобальної нестабільності багатьма громадянами розглядається як спосіб захисту національних інтересів.
Крім того, консолідація правлячого режиму вважається важливою з огляду на посилення нестабільності у «історичного ворога» Азербайджану — Вірменії, що розглядається як унікальний шанс на повернення Нагірного Карабаху. Усі ці міркування сприяли підтримці на референдумі щодо змін до Конституції Азербайджану.
Тепер справа — за якістю правлячої еліти Азербайджану, яка може скористатись із ризиків і можливостей, котрі паралельно виникають у сучасній динамічній ситуації змін у розстановці сил на глобальному і регіональному рівнях.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».