Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 30 Вересень 2016 19:19

Баскські вибори

Rate this item
(0 votes)

25 вересня 2016 року відбулися вибори до парламенту Країни Басків. Уся Іспанія досить напружено стежила за цим баскським волевиявленням. Насамперед тому, що іспанська держава досить складно переживає світову економічну кризу. Вона розбалансувала внутрішньополітичну партійну систему Іспанії, яка сформувалася після смерті іспанського диктатора Франсіско Франко у листопаді 1975 року.
Відтоді у країні була відновлена конституційна монархія династії Бурбонів, яка стабілізувала систему поперемінної зміни при владі лівоцентристів Іспанської соціалістичної партії та правоцентристів Іспанської народної партії.
Ця внутрішньополітична спадковість курсу забезпечила Іспанії демократизацію і модернізацію, входження до НАТО та ЄС. Однак початок восени 2008 року світової економічної кризи суттєво збільшив боргове навантаження на іспанське суспільство та порушив загальнонаціональний консенсус.
Наслідками цих процесів стало посилення сепаратистських настроїв в Іспанії. Від ХV століття, коли завершився процес звільнення Іспанії від мусульманського правління, країна розбудовувалась як об’єднання різних народів Піренейського півострова.

У міру становлення іспанської національної держави посилювалися націоналістичні настрої серед неіспаномовних народів Іспанії. Насамперед до цих народів належать каталонці і баски.
У процесі демократизації Іспанії після смерті Франсіско Франко баски і каталонці отримали широку автономію. Утім, частина басків на цьому не заспокоїлась. В 1970х роках і на початку ХХІ століття в Країні Басків діяла терористична організація «Батьківщина Басків» (ЕТА), яка терористичною активністю домагалася здобуття незалежності для Басконії.
Цікаво, що напередодні початку світової економічної кризи 2008 року частина бойовиків ЕТА відмовилася від тероризму та була легалізована. Мадрид оголосив про готовність розглянути питання надання Басконії максимально широкої автономії.
У свою чергу, каталонці після 2010 року відновили політичну боротьбу за незалежність Каталонії виходячи з мотивів бажання цього багатшого регіону відмовитися від солідарної підтримки бідніших регіонів, зокрема Басконії.
Внутрішньополітична криза в Іспанії ускладнилась і певною втратою монархією свого до тих пір непохитного авторитету. Низка скандалів із корупцією старшої доньки колишнього монарха Хуана Карлоса змусила останнього в 2015 році передати владу конституційного іспанського монарха старшому сину Філіпу. Він не настільки харизматичний, як батько, можливо, Філіпу не вистачає політичного досвіду, аби стимулювати парламентські партії до відповідальності.
За цих умов вибори до органів місцевого самоврядування в Басконії мають принципове значення для стабілізації становища в Іспанії. Нагадаємо, що три місяці тому — 26 червня відбулися позачергові загальнонаціональні вибори до кортесів Іспанії. Їхнє проведення було обумовлено нездатністю лівих, правих і популістських політичних сил досягти програмного компромісу та створити коаліційний уряд.
За будьякого політичного розкладу на іспанському загальнонаціональному рівні велике значення має підтримка центральної влади в Мадриді правлячими політичними силами в Басконії і Каталонії. Перемога центристів на виборах у Басконії може бути принципово важливою для коаліційних переговорів на загальнонаціональному рівні.
Треба мати на увазі, що Басконія — це не багата Каталонія, яка має матеріальну основу для незалежності, тому експеримент із повною незалежністю від часів початку світової економічної кризи втрачає підтримку більшості басків. Ось чому цей результат баскських виборів принципово важливий для повернення порядку денного напружених коаліційних переговорів у Мадриді до політичного реалізму.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».