Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 26 Серпень 2016 19:20

«Політична осінь» Ангели Меркель

Rate this item
(0 votes)

Початок нового політичного сезону в Німеччині позначився своєрідним поєднанням гострих проблем внутрішньої і зовнішньої політики. Власне, цьогорічний сезон літніх відпусток був ускладнений невизначеністю щодо долі європейської інтеграції, адже ще у квітні нідерландці проголосували проти ратифікації Угоди про асоціацію між Євросоюзом і Україною.
Наприкінці червня, як пам’ятаємо, чергового удару по Євросоюзу завдав британський референдум про вихід з ЄС. У підсумку європейська політична еліта пішла у відпустки без ухвалення тактичних і стратегічних рішень щодо цих доленосних для ЄС проблем.
Тому початок вересня буде обтяжений цим порядком денним. Крім того, без вирішення залишаються проблеми, обумовлені напливом біженців до Німеччини: ідея визначити відсотки розподілу квот біженців по всіх країнах — членах Євросоюзу зазнала невдачі. Навіть більше, Євросоюз не наважився вдатися до непопулярних рішень запровадження санкцій щодо незговірливих держав — членів ЄС.
Мотив такої нерішучості зрозумілий і ґрунтується на небажанні європейських політичних еліт розкачувати човен. Тим паче, що санкціями з приводу відмови від квот по біженцях можна було створити небезпечний прецедент, який примушував би до запровадження санкцій за перевищення показників бюджетного дефіциту країнами, котрі входять до зони спільної європейської грошової одиниці євро.

Такі непопулярні рішення можуть дуже швидко призвести до політичних обтяжень ситуації в ЄС. Політичний графік цьогорічної осені передбачає проведення повторних президентських виборів у Австрії, а також виборів до ландтагів у низці федеральних земель Німеччини. Усі ці голосування є знаковими для найближчих етапів політичної кар’єри Ангели Меркель.
Міграційна криза в Австрії провокує зростання рейтингу популярності австрійських ультраправих популістів, які мають усі шанси перемогти на президентських виборах. Аналогічна загроза існує у випадку з німецькою правою популістською партією «Альтернатива для Німеччини», яка має всі шанси з високими результатами голосування пройти до ландтагів Берліна і Мекленбурга.
Тому єдиний варіант для Меркель продовжити політичну кар’єру стосується спроби задати порядок денний для подолання кризи внутрішньої і зовнішньої політики Німеччини. Без вирішення цих проблем не на часі буде вести мову про можливість висунення Ангели Меркель на виборах у вересні 2017 року знову на посаду канцлера.
Поки що існують лише окремі тези такої політичної стратегії. Зокрема, Ангела Меркель продовжує наполягати на тому, що Німеччина повинна і далі приймати біженців від війн та адаптувати їх до багатокультурного демократичного німецького суспільства. Інша справа, що майже четверта частина німецького суспільства не підтримує такої стратегії.
У питаннях зовнішньої політики Меркель намагається домогтися максимально м’якого виходу Великої Британії з ЄС не раніше 2018 року. Такий підхід себе виправдовує, аби уникнути зваби європейських скептиків з інших країн — членів Євросоюзу, таких, як Данія, Нідерланди, Угорщина до повторення британського сценарію «виходу».
Заради цього Ангела Меркель намагається консолідувати союзників по Євросоюзу. 25 серпня 2016 року вона побувала з робочим візитом у Чехії. Позиція країн Вишеградської четвірки (Чехія, Угорщина, Польща, Словаччина) дуже важлива для Євросоюзу, особливо в умовах підготовки до виходу Великої Британії з ЄС.
Не варто також забувати, що Німеччина та Франція залишаються посередниками в нормандському форматі врегулювання кризи на Донбасі. Зрозуміло, що Росія й надалі застосовуватиме всі засоби, аби домогтися розколу між США і ЄС та отримати скасування санкцій проти Росії, незалежно від виконання або невиконання Мінських угод. Залежно від успішності або неуспішності вирішення цих проблем стане зрозуміло, чи буде політична осінь Ангели Меркель «золотою», чи «туманною».

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».