Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 16, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 05 Серпень 2016 11:37

Греція модернізує політичну систему

Rate this item
(0 votes)

На­віть не­спо­кій і чист­ки, які на­ра­зі три­ва­ють у су­сід­ній Ту­реч­чи­ні піс­ля про­ва­лу за­ко­ло­ту вій­сь­ко­вих, не мо­жуть змі­ни­ти фо­кус ува­ги гре­ків, які біль­ше за­не­по­ко­єні внут­ріш­ні­ми проб­ле­ма­ми. Ось уже шос­тий рік во­ни за­ли­шаю­ть­ся не­змін­ни­ми: ба­лан­су­ван­ня еко­но­мі­ки Гре­ції на ме­жі де­фол­ту, ри­зи­ки ви­хо­ду кра­їни із зо­ни єв­ро, спро­би мо­дер­ні­за­ції по­лі­тич­ної сис­те­ми кра­їни. На кож­ну з цих проб­лем на­ма­гає­ть­ся у мі­ру сво­їх скром­них мож­ли­вос­тей від­по­віс­ти прав­ля­ча пар­тія.

Зокрема, на пропозицію правлячої партії «СІРІЗА» парламент Греції частково змінив виборчий кодекс країни. Зокрема, було знижено мінімальний вік виборців. Право голосу надано грекам починаючи з 17 років. Натомість пропозицію скасувати автоматичний бонус у 50 мандатів для партії або коаліції, яка перемогла на виборах, депутати відхилили.

Утім, на тому прем’єрміністр Греції Алексіс Ципрас не заспокоївся і пропонує внести зміни до Конституції Греції. Йдеться про те, щоб президента країни обирав не парламент, а весь народ. Крім того, пропонується встановлення простого пропорційного представництва політичних партій у парламенті, а також обмежено період повноважень депутата двома термінами.
Чимало греків виступили проти пропозиції прем’єрміністраатеїста закріпити у Конституції положення про «релігійний нейтралітет» держави. Зараз у Конституції записано, що «пануючою є релігія Східноправославної Церкви Христової».
Ще більше, аніж пристрасті за конституційним устроєм, греків турбує фінансове питання. Нестабільність, яка намічається в Євросоюзі після британського референдуму щодо виходу з ЄС, знову нервує грецьких кредиторів. Зокрема, найбільший грецький кредитор Німеччина стурбована наслідками міграційної кризи, які негативно впливають на суспільнополітичний клімат у середині Німеччини.
За цих негативних зовнішніх обставин, аби вселити оптимізм у ментальність греків, уряд Алексіса Ципраса дозволив громадянам раз на два тижні знімати з банківських рахунків 840 євро, а не 420 євро, як це було досі. Цей ліміт Центральний банк Греції ввів рік тому у спробі зупинити відтік капіталів. Тоді, побоюючись виходу країни із зони євро, греки близько 15 мільярдів євро переказали на банківські рахунки за кордоном і майже таку само суму сховали у «матрацах» до кращих часів.
Лівий уряд сподівається, що поступове скасування банківських обмежень дасть можливість повернути довіру населення до влади, вселити впевненість у фінансовій стабільності. Це має підвищити ліквідність банківської системи Греції, переконуючи співгромадян, що більше немає загрози стрімкого обвалу всієї державної системи. Утім, поки що радикально змінити емоційний настрій греків не вдається. Але уряд принаймні щось намагається заради цього робити.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».