Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 05 Серпень 2016 11:15

Азійська інтеграція і конфронтація

Rate this item
(0 votes)

Дня­ми у сто­ли­ці Лао­су міс­ті В’єн­тьян від­бу­ла­ся 49-а кон­фе­рен­ція мі­ніс­трів за­кор­дон­них справ кра­їн — чле­нів Асо­ці­ації дер­жав Пів­ден­но-Схід­ної Азії (АСЕ­АН).

Наразі до АСЕАН входять десять країн Південно-Східної Азії: Таїланд, Індонезія, Сінгапур, Малайзія, Філіппіни, Бруней, М’янма, Лаос, В’єтнам, Камбоджа. Сумарно населення цих країн становить 560 мільйонів осіб, а обсяги торгівлі в межах АСЕАН перевищують 1,5 трильйона доларів США.
У вересні поточного року має відбутися саміт глав держав і урядів країн — членів АСЕАН. До нього підготовлено рішення, які стосуються пропозицій щодо територіальних суперечностей у цьому регіоні, екстремізму і тероризму, змін клімату, проблем біженців.

Міністр закордонних справ Камбоджі заблокував пропозицію своїх колег із Філіппін і В’єтнаму, які пропонували включити до рішень зустрічі положення про засудження позиції Китаю, який не визнає рішення Гаазького арбітражу щодо спірних островів у Південно-Китайському морі.
Також участь у роботі форуму взяли делегації країн — партнерів АСЕАН. Зокрема, відбулися переговори у форматі АСЕАН плюс Китай, Японія, Республіка Корея. Окрім цих держав, також участь у форумі взяли делегації США, Індії, Росії, Австралії та Нової Зеландії.
На форумі АСЕАН констатували, що, окрім прямих військово-політичних протиріч між членами цієї організації та Китаєм, не меншу загрозу регіональній безпеці становить тероризм. Адже до цього об’єднання входять країни, населення яких сповідує різні релігії. Більшість населення Брунею, Індонезії, Сінгапуру, Малайзії — мусульмани.
Однак найбільш нестабільною є ситуація в Індонезії, де про себе вже неодноразово нагадували прихильники «Ісламської держави». У Таїланді буддійська більшість населення не завжди мирно співіснує з мусульманською меншістю, чия терористична активність негативно позначається навіть на тайському туристичному бізнесі. Натомість на переважно католицьких Філіппінах із перемінним результатом триває боротьба урядових військ з ісламськими сепаратистами.
Більш-менш стабільно конфесійна ситуація виглядає у В’єтнамі, Лаосі та Камбоджі, але дві останні країни досі сподіваються на допомогу партнерів заради стимулювання своєї економіки. Тож у вересні главам держав — членів АСЕАН буде що обговорити.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».