Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 29 Липень 2016 11:45

Північна Азія в умовах протистояння

Rate this item
(0 votes)

Днями нові нотки у симфонію геополітичного протистояння в Північній Азії внесли, майже одночасно, рішення Гаазького арбітражу та північнокорейські ракетні випробування. Обидві події отримали негайні оцінки з Пекіна.
Китай відмовився визнавати легітимність рішення Гаазького арбітражу на користь Філіппін щодо приналежності архіпелагу Наньхай, тобто групи островів у Південно-Китайському морі. Аргументація Пекіна ґрунтується на тому, що саме Китай став першою державою, яка дала назву і початок вивчення архіпелагу Наньхай та встановив мирним шляхом юрисдикцію над ними, визначивши територіальний суверенітет і відповідні права та інтереси в Південно-Китайському морі.
Після Другої світової війни Китайська Народна Республіка відновила свій суверенітет над цим архіпелагом. Пекін наполягає, що й надалі архіпелаг Наньхай треба вважати внутрішніми територіальними водами і прилеглою морською зоною, відповідно і спеціальною економічною зоною Китаю.

Водночас влада Китаю демонструє готовність мирним шляхом вирішувати спірні питання за допомогою переговорів і консультацій із безпосередньо зацікавленими державами, беручи до уваги історичні факти і суто до міжнародного права. Китай готовий укласти попередні домовленості з безпосередньо зацікавленими державами-сторонами щодо дослідження згаданої морської зони, ведення взаємовигідної співпраці, щоб спільно захищати мир і забезпечити стабільність у Південно-Китайському морі. Китай підтримує свободу судноплавства і незалежного повітряного простору, яким користуються всі держави відповідно до міжнародного права.
Міністерство закордонних справ Китаю також визнало, що додаткове напруження в регіоні створюють запуски балістичних ракет, здійснені режимом Північної Кореї. Пхеньян заявив, що випробування відпрацьовували ймовірні удари по портах та аеродромах Південної Кореї, «куди вводяться засоби ядерної війни американського імперіалізму». Раніше Південна Корея і США оголосили про намір до кінця 2017 року розмістити на території Республіки Корея елементи протиракетної системи оборони.
Уряд Японії, яка у липні головує в Раді Безпеки ООН, домігся чергового засудження дій Північної Кореї. Показово, що китайська делегація при цьому утрималася, але не застосувала права вето як держава — постійний член Ради Безпеки ООН. Утім, ракетні випробування КНДР засвідчили обмеженість впливу Китаю на Пхеньян.
Це не повинно дивувати, адже північнокорейська політична модель заточена на максимальне використання «внутрішніх резервів» і не дуже піддається зовнішньому впливу санкцій. Звичайно, ці «резерви» не є невичерпними, але ніхто у світі наразі не спрогнозує, коли вичерпаються можливості існування для північнокорейського режиму і чого це коштуватиме регіональній системі безпеки.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».