Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 15 Липень 2016 13:32

Динамічна зміна депутатів

Rate this item
(0 votes)

10 лип­ня 2016 ро­ку в Япо­нії від­бу­ли­ся ви­бо­ри до верх­ньої па­ла­ти пар­ла­мен­ту кра­їни. Кож­ні три ро­ки так на по­ло­ви­ну онов­лює­ть­ся склад де­пу­та­тів цієї па­ла­ти. 
Ця япон­ська по­лі­тич­на тра­ди­ція дає мож­ли­вість за­ко­но­дав­чо­му ор­га­ну швид­ше ре­агу­ва­ти на змі­ну по­лі­тич­них упо­до­бань гро­ма­дян та опе­ра­тив­но вно­си­ти ко­рек­ти­ви до кур­су ви­ко­нав­чої вла­ди.

Такий електоральний інструментарій допомагає виправляти помилки державного курсу в реальному часі, не відкладаючи це на розсуд наступних поколінь. Переваги цієї системи виборів стали очевидними на початку 1990х років, коли Японія опинилась у глибокій економічній депресії, що посилювалася застоєм у правлячій із 1948 року Ліберальнодемократичній партії.
Динамічна зміна депутатів дала можливість еволюційним, а не катастрофічнореволюційним шляхом оновити правлячу еліту та залучити нові політичні сили до управління країною.

Щоправда, швидко вивести економіку Японії з кризи їм не вдалося. Ситуацію погіршила світова економічна криза, яка розпочалася восени 2008го. Лише за чотири роки після її початку політичній еліті країни, за умов жвавих дискусій, вдалося намацати більшменш ефективний шлях виходу з кризи.
Цікаво, що цей чудодійний рецепт ґрунтувався на поєднанні на погляд європейців або американців не поєднаних економічних підходів — одночасного стимулювання споживання за рахунок збільшення грошової маси в обігу та неоліберального підходу до розвитку малого і середнього бізнесу.
Утім, японський національний характер заточений на сміливі експерименти та національне переосмислення чужого досвіду. У підсумку в період 2013–2015 років японська економіка почала демонструвати тенденції до виходу з кризи та пожвавлення.
Тому не дивно, що чинний прем’єрміністр Японії Шіндзо Абе, який очолює Ліберальнодемократичну партію, наполягає на правильності свого економічного курсу та підтримує нові закони про національну безпеку, які дозволяють збройним силам Японії брати участь у війнах за кордоном. Ліберальні демократи розраховують, що разом із союзниками — партією «Нова Комейто», з якою вони мають більшість у нижній палаті парламенту, коаліція здобуде дві третини голосів й у верхній палаті національного парламенту.
Опозиційна Демократична партія Японії виступає проти скасування пацифістських статей конституції країни та за більш справедливий розподіл багатства. Відповідальність за обрання стратегічного курсу Японії покладена на виборців.
На цьогорічних виборах було дозволено голосувати 18річним японцям (раніше віковий ценз був у 20 років). Унаслідок цього майже два з половиною мільйони молодих японців отримали право голосу у визначенні майбутнього своєї країни. Ліберальні демократи вважають, що це дасть їм можливість разом із союзниками по правлячій коаліції здобути дві третини голосів у нижній палаті парламенту, які потрібні для зміни конституції Японії.
Фактично єдиною інтригою цих виборів є пошук відповіді на питання, чи здатні ліберальні демократи реалізувати не лише свій економічний курс, а й радикально переглянути Конституцію Японії 1947 року та гармонізувати економічний статус Японії як великої держави сучасності з її військовополітичним статусом на міжнародній арені. Це дасть можливість перевести у практичну площину питання набуття Японією статусу постійного члена Ради Безпеки ООН.
Натомість опозиційні політичні сили країни, котрі залишаються на пацифістських позиціях, зробили все можливе, аби на цих виборах «яструби» не отримали конституційної більшості задля «мілітаризації» країни. Крім того, опозиція закидає правлячій коаліції неспроможність врегулювати проблему запровадження в масовому виробництві автоматизованих систем, які радикально змінюють ситуацію на ринку праці.
Складність ситуації визначається ще й тим фактором, що збільшується тривалість життя, а водночас — і пенсійний вік, але традиційних місць роботи для старіючих японців залишається дедалі менше. Однак знайти більшменш прийнятну відповідь на цю проблему, можливо, японські політики і суспільство зможуть лише ще через кілька виборчих циклів.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».