Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 23, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 24 Червень 2016 12:44

Росіяни заснували польську партію

Rate this item
(0 votes)

Лі­дер пар­тії «Змі­на» не знав, що йо­го ді­яль­ність фі­нан­су­ють ро­сій­ські спец­служ­би — та­кою є лі­нія за­хис­ту ареш­то­ва­но­го за шпи­гун­ство Ма­те­уша Піс­кор­сько­го. Про­ку­ра­ту­ра і Аген­ція внут­ріш­ньої без­пе­ки (АВБ) Поль­щі пе­ре­ко­ну­ють, що бу­ло нав­па­ки.

Колишнього депутата партії «Самооборона», а нині лідера прокремлівської партії затримали кілька тижнів тому. Після шестигодинного засідання суд арештував його на три місяці. Засідання будо закритим, офіційно відомо тільки, що Піскорському висунуто звинувачення у шпигунстві.
АВБ вважає, що з 2013-го до травня 2016 року Піскорський брав участь у «діяльності російської розвідки, спрямованої проти Речі Посполитої Польщі, шляхом участі в оперативних зустрічах з особами, які були контактерами служби російської розвідки, виконання оперативних завдань з пропагування російських інтересів і маніпулювання настроями польського суспільства. За цю діяльність він отримував фінансові ресурси і винагороди».

В рамках цієї співпраці Піскорський мав створити політичну партію та товариства, фінансовані Російською Федерацією, які б використовувалися нею у пропагандистських цілях. Організації мали бути використані також «для реалізації оперативних завдань з метою формування антиукраїнських настроїв у Польщі та антагонізації польсько-українських відносин».
Прокуратура заявляє, що Піскорський неодноразово здійснював оперативні зустрічі з представниками російських неурядових організацій, які насправді були контактами з російською розвідкою, що Піскорський повністю усвідомлював. Він приймав від них «оперативні завдання у сфері інформаційної війни Російської Федерації для пропагування тез, що збігаються з інтересами Росії». До його завдань належало «маніпулювання суспільними настроями та здійснення впливу на поведінку суспільства у Польщі».
Прокуратура звинувачує його в тому, що у березні 2014 року він брав участь у міжнародній місії спостерігачів під вивіскою Євразійського центру моніторингу демократії і виборів з метою формування громадської думки на тему референдуму в Криму у вигідному для російської влади напрямку.
У лютому 2015 року Піскорський мав організувати виїзд «Зміни» в Україну і керувати провокацією, яка мала полягати у руйнуванні пам’ятника Бандері активістами цієї партії і написанні антиукраїнських гасел нібито від імені поляків, які проживають в Україні.
Піскорського також запитували про відносини з Партією об’єднаної Румунії, з «Лідовою Страною» зі Словаччини та Угорським революційним рухом. Як і «Зміна», всі вони є противниками присутності американських військ у східній частині Європи. Серед їхніх прихильників є як особи з крайніми лівими поглядами, так і націоналісти. Об’єднує їх ідея співпраці з Росією Путіна. І що важливо, вони вели переговори з польською «Зміною» про приїзд до Варшави, щоб протестувати під час липневого саміту НАТО.
Столичний суд, даючи згоду на арешт, посилався на секретні матеріали, які вказували «на велику правдоподібність здійснення Піскорським злочину, в якому його підозрюють». На думку прокуратури, Піскорський готувався до втечі з країни.
Судове засідання тривало винятково довго і, як повідомляють неофіційні джерела, арешт не був очевидним. Захист Піскорського намагався переконати, що росіяни, з якими він мав контакти, можливо, працювали в інтересах спецслужб, але Піскорський не знав, що вони є агентами.
Діячі «Зміни» вважають, що Піскорський став жертвою політичних репресій, бо відкрито чинив опір присутності НАТО у Польщі. «Це я висловив думку про створення партії і намовив до цього Матеуша, може, це я діяв в інтересах Росії?» — запитує Томаш Янковський, один із провідних діячів партії. Він сказав: «Те, що наша діяльність подобалася комусь у Росії чи Китаї, не означає, що ми є шпигунами. Ми є політичною партією, а це — переслідування за погляди», — вважає Янковський.
Але це — лукавство європейських друзів Путіна. До вивчення фінансування цих партій Кремлем долучились американці. У січні англійська газета «Телеграф» писала, що під прицілом ЦРУ перебувають європейські крайні націоналістичні угруповання. Тоді дипломатичні джерела говорили про «нову холодну війну» і бажання росіян «розірвати матерію європейської єдності».
Петро ПЕТРІВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».