Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 10 Червень 2016 11:30

В'єтнам дрейфує в бік США

Rate this item
(0 votes)

Ві­зит пре­зи­ден­та США Ба­ра­ка Оба­ми у В’єт­нам мо­же сут­тє­во змі­ни­ти гео­по­лі­тич­ну си­ту­ацію в Пів­ден­но-Схід­ній Азії: Оба­ма ого­ло­сив ска­су­ван­ня ем­бар­го на про­даж зброї у В’єт­нам. По­ві­дом­лен­ня з Ха­ноя роз­дра­ту­ва­ли Пе­кін, який праг­не до­мі­ну­ва­ти у Пів­ден­но-Ки­тай­сько­му мо­рі.

Обама розраховує на те, що цей конфлікт дозволить йому перетягнути В’єтнам на свій бік. Перебуваючи з візитом у Ханої, президент США вів переговори, зокрема, про Тихоокеанське співробітництво.
Ханой гаряче привітав Обаму, бо в’єтнамці в давньому ворогу бачать історичний шанс. 90мільйонна країна, яка у 2015 році відзначила 40у річницю завершення війни із США, стала найбільшим торговельним партнером Сполучених Штатів у ПівденноСхідній Азії з товарообігом 45 мільярдів доларів щорічно.

Обидві країни відновили дипломатичні відносини у 1995 році і відтоді вже три президенти США побували з візитами у Ханої.
Обама привіз справжню бомбу — повне скасування ембарго на продаж зброї. Це довгоочікуване рішення він оголосив на спільній пресконференції з президентом Чан Дай Куангом. Ембарго вважалось одним з останніх реліктів війни.
Як це буде виглядати? Здається, що президент підхопив думку Джона Маккейна, республіканського сенатора і в’язня часів війни у В’єтнамі, який висловився за необмежений продаж військових технологій, але кожній поставці має передувати індивідуальна експертиза. Вона буде залежати від дотримання прав людини і принагідно закриє вуста критикам у США, яких обурює озброєння комуністів.
Американці розраховують на те, що Ханой погодиться на розміщення американського військовоморського флоту у колишній базі в затоці Камрань. Уже тепер кораблі Тихоокеанського флоту заходять у в’єтнамські порти.
Обама закінчує своє врядування і прагне використати час, який йому залишився для прискорення «повернення в Азію». Все потужніший Пекін хоче вирости на гегемона регіону і витиснути з нього американців. Однак присутністю Вашингтона задоволені сусіди Китаю, стурбовані його експансією у ПівденноКитайському морі.
В’єтнам, Бруней, Філіппіни, Малайзія і Тайвань ведуть із Китаєм суперечку навколо островів і рифів у районі Парасельських островів і архіпелагу Спратлі, поруч з яким проходять важливі морські шляхи. Щоб зміцнити силу своїх аргументів, Пекін насипав біля побережжя Філіппін штучні острівці, які мілітаризує, будуючи аеродроми і ангари.
У наростаючому конфлікті Вашингтон стає на боці слабших, закликає Пекін до припинення односторонніх дій на острівцях, а його кораблі і літаки ведуть у регіоні морські і повітряні операції під гаслом «Свобода навігації».
Дрейф В’єтнаму у бік США дратує Китай, який, однак, не переоцінює загрози. «Обама не буде в стані перемінити Ханой у союзника», — написала «Глобал Таймс», газета, близька до урядових кіл Китаю. У коментарі було додано, що «В’єтнам не стане черговими Філіппінами чи Сінгапуром» (обидві країни є вірними союзниками США).
Попри зближення із США В’єтнам залишається антизахідним — про це нагадав кореспондент BBC і йому за це відібрали акредитацію. Кажуть, він намагався зустрітись із дисидентами і критиками уряду.
Петро ПЕТРІВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».