Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 27 Травень 2016 10:34

Як вирішити кризу з біженцями?

Rate this item
(0 votes)

23 травня 2016 року в Стамбулі за ініціативи Генерального секретаря ООН Пан Гі Муна відбувся саміт, присвячений гуманітарним проблемам. Тривалі міждержавні і внутрішні громадянські війни вперше після завершення Другої світової війни спровокували рекордні показники кількості біженців. Невипадково, що місцем проведення цього саміту став Стамбул, адже Туреччина досі потерпає від напливу біженців з охопленої війною Сирії.
На цьому саміті настав час принципово обговорити проблеми, які виникли між Туреччиною та Євросоюзом. У березні поточного року вони підписали угоду про розв’язання питання сирійських біженців, які через територію Туреччини прибувають до Греції і далі прямують до більш багатих країн Євросоюзу.

Згадана угода передбачала, що Німеччина та інші країни ЄС можуть депортувати до Туреччини нелегальних біженців, які виявилися несирійцями. Натомість турки здобували право таку саме кількість установлених сирійських біженців направляти до Євросоюзу.
Крім того, Туреччина мала отримати дев’ять мільярдів євро та безвізовий режим для своїх громадян. Однак Європейський парламент на днях заблокував прийняття рішення про надання туркам безвізового режиму. Приводом стало невиконання Туреччиною законодавчих вимог Євросоюзу та продовження репресивної політики проти турецьких курдів.
У відповідь Туреччина також оголосила, що не має наміру виконувати домовленість з Євросоюзом. Тому в терміновому порядку довелося скликати саміт у Стамбулі, аби спробувати в останній момент залагодити протиріччя з турками. Оскільки альтернативних можливостей, крім власне турецьких, для вирішення проблеми біженців Євросоюз не має.
Напередодні стамбульського саміту міністри закордонних справ країн — членів Євросоюзу закликали зібрати за результатами саміту на невідкладні потреби біженців мільярд доларів. Спочатку сподівалися, що ці кошти можна буде зібрати, наклавши стягнення на ті країни Євросоюзу, які відмовляються прийняти затверджені Європейською комісією квоти на розміщення біженців. Але дуже швидко з’ясувалося, що Польща, Австрія. Балтійські країни звернулися до Європейського суду з опротестуванням «квотного рішення» проблеми біженців.
Організація Об’єднаних Націй, яка давно потерпає від дефіциту ресурсів, необхідних для допомоги біженцям, також не має достатньої кількості вільних коштів. Крім того, кризові умови, в яких перебуває світова економіка, також роблять не надто популярними рішення, спрямовані на використання коштів платників податків на «глобальну благодійність».
Звичайно, Стамбульський гуманітарний саміт певною мірою «випустив пар» у питанні допомоги біженцям. Але кардинально системно це питання неможливо вирішити навіть декількома такими самітами. Криза з біженцями є результатом глобальної економічної кризи, яка максимально загострила міждержавні протиріччя і суперечки в середині окремих держав, які «падають» (на зразок Сирії, Іраку, Лівії, Афганістану, Сомалі, Судану), а також провалу превентивної дипломатії із залагодження таких конфліктів.
Тож без вирішення проблеми виходу з глобальної економічної кризи та налагодження більш дієвих дипломатичних механізмів урегулювання конфліктів різного типу та інтенсивності спроби вирішити гуманітарну кризу з біженцями нагадуватимуть зусилля вичерпати море дірявим посудом.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».