Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 20 Травень 2016 02:04

Агенти впливу і російські газопроводи

Rate this item
(0 votes)

Дестабілізація з різних причин внутрішньополітичного становища відразу у трьох ключових країнах — членах Європейського Союзу відкриває перед Кремлем унікальну можливість посіяти розбрат у лавах своїх супротивників.
Велика Британія менш як за місяць до референдуму про вихід з ЄС дуже складно усвідомлює, що таке гіпотетичне рішення було одним із найбільших подарунків Путіну. Утім, європейський скептицизм традиційно роз’єднує навіть парламентські партії Великої Британії.
У Консервативній партії прем’єрміністр Девід Кемерон веде мову про економічні та політичні ризики у разі виходу Великої Британії з Євросоюзу. Натомість колишній мер Лондона консерватор Борис Джонсон активно агітує за вихід Британії з ЄС.
Не менш суперечливою виглядає ситуація у Франції.

Там витримав вотум недовіри уряд Мануеля Вальса, який провів через парламент соціально непопулярний закон про реформу законодавства у сфері праці. Віднині мінімізується вплив профспілок на питання масових звільнень, натомість без додаткової оплати збільшується кількість робочих годин.
Такі інновації викликали масові заворушення, а рейтинг президента Франції Франсуа Олланда з кожним місяцем б’є рекорди втрати популярності. Французькі політологи вже вважають, що йому не варто висувати свою кандидатуру на другий президентський термін у травні 2017 року.
Так само стрімко втрачає рейтинг канцлер ФРН Ангела Меркель. Тривала криза з мігрантами коштувала їй чималої підтримки. Фактично вперше за її політичну кар’єру більшість виборців виступає наразі проти її обрання канцлером у вересні 2017 року.
Відповідна політична кон’юнктура в Європі відкриває Росії можливості тиснути не лише в питанні скасування в липні поточного року режиму санкцій, а й мобілізувати своїх політичних агентів впливу на вирішення питань стратегічного характеру.
Зокрема, в Європейському парламенті триває жвава дискусія з приводу побудови другої черги балтійського газопроводу, відомого як «Північний потік2». Проект закликали оцінювати не тільки з економічної точки зору, а й через призму геополітичних наслідків його реалізації. Вони вважають, що проект суперечить цілям ЄС, працює на шкоду солідарності країн — членів ЄС, не сприятиме диверсифікації поставок газу, бо збільшить залежність від одного контрагента.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».