Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 29 Квiтень 2016 01:06

Турецькі двері в Європу

Rate this item
(0 votes)

Дня­ми бун­дес­канц­лер Ан­ге­ла Мер­кель від­від­ала Ту­реч­чи­ну. Її пе­ре­го­во­ри з пре­зи­ден­том Ту­реч­чи­ни Ре­дже­пом Ер­до­га­ном бу­ли при­свя­че­ні ал­го­рит­му ви­ко­нан­ня укла­де­ної у бе­рез­ні по­точ­но­го ро­ку уго­ди між Єв­ро­со­юзом і Ту­реч­чи­ною про ви­рі­шен­ня проб­ле­ми бі­жен­ців.

Євросоюз і Туреччина домовилися, що з країн ЄС на територію Туреччини висилатимуть тих біженців, щодо яких доведено їхнє несирійське походження. Туреччина зобов’язалася таких «несирійців» приймати, отримувати на їхнє розміщення 9 мільярдів євро та вислати до ЄС таку ж кількість «справжніх сирійців». Крім того, як бонус турки виторгували у ЄС безвізовий режим для турецьких громадян з 1 липня 2016 року та зобов’язання ЄС активізувати переговори про вступ Туреччини до ЄС.
Суть цієї угоди стала предметом критики для німецьких опозиційних політиків. Представники Партії зелених, зокрема, звинуватили уряд «великої коаліції» у торгівлі біженцями. Невдоволеними змістом угоди з Анкарою виявились і коаліційні партнери Ангели Меркель — німецькі соціал-демократи. Вони вважають, що замість того, щоб субсидіювати Туреччину, Євросоюз краще б мав перейматися розміщенням біженців в економічно ослабленій Греції та профінансувати зміцнення охорони зовнішніх кордонів Євросоюзу, дірки в якому й провокують наплив біженців.

Утім, Ангела Меркель не зважає на голоси критики на свою адресу з приводу угоди з Реджепом Ердоганом, тому сучасні німецько-турецькі відносини стають викликом для внутрішньополітичного рейтингу популярності Меркель.
Лише за минулий тиждень гучний скандал із німецьким гумористом Яном Бемерманом, який вдався до брутальної політичної сатири проти президента Туреччини Реджепа Ердогана, спровокував емоційну реакцію Ангели Меркель. Вона, замість того, аби зайвий раз не привертати уваги до скандалу, який за певний час громадськість забула б, навпаки дозволила президенту Туреччини звернутися до німецького суду з позовом проти коміка.
Такий символічний наступ на свободу слова вже коштував Ангелі Меркель рекордного падіння рейтингу від початку 2005 року. Чимало німецьких аналітиків вбачає у цьому симптом, який засвідчує радикальну зміну політичних настроїв німців. У міру напливу біженців, загострення соціальних проблем значна кількість громадян Німеччини тепер вважає, що їхня колишня улюблениця починає втрачати важливі політичні інстинкти.
Раніше завдяки розвиненій політичній інтуїції їй вдавалося бути на крок попереду своїх опонентів та вигравати у них політичні баталії. Тепер чимало німців зазначає, що загравання з авторитарним турецьким президентом Ердоганом є помилковим політичним курсом Ангели Меркель.
Провідні європейські правозахисники звертають увагу на нещодавнє загострення протистояння між турецькою владою та турецькими курдами. Цей внутрішній конфлікт перетворив Туреччину на арену частих терористичних атак, тому, кажуть правозахисники, ця країна не може вважатись абсолютно безпечною для біженців. До того ж самі біженці усіма правдами і неправдами намагаються залишитись у будь-якій країні Євросоюзу замість повернення до не прогнозованої Туреччини.
Утім, альтернативного способу розв’язання проблеми біженців Ангела Меркель не запропонувала, внаслідок чого перетворила себе на заручницю Туреччини. Принаймні, точка зору, що склалась за підсумками візиту Ангели Меркель на переговори з Реджепом Ердоганом, є домінантною у німецьких засобах масової інформації. Провідні німецькі експерти з близькосхідних проблем звертають увагу на той факт, що немає гарантій виконання домовленості щодо біженців після відставки Ердогана.
Звичайно, політичні технологи Ангели Меркель спробують змінити акценти у подібних коментарях. Найближчим часом стане зрозуміло, наскільки така тактика виявиться ефективною.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».