Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 29 Квiтень 2016 01:02

Саміт на п'ятьох

Rate this item
(0 votes)

25 квіт­ня 2016 ро­ку у ні­мець­ко­му міс­ті Ган­но­ве­рі від­бу­ли­ся пе­ре­го­во­ри канц­ле­ра ФРН Ан­ге­ли Мер­кель, пре­зи­ден­та Фран­ції Фран­суа Ол­лан­да, пре­зи­ден­та США Ба­ра­ка Оба­ми, прем’­єр-мі­ніс­тра Ве­ли­кої Бри­та­нії Де­ві­да Ке­ме­ро­на та прем’­єр-мі­ніс­тра Іта­лії Мат­тео Рен­ці.

Приводом для зустрічі був традиційний «Ганноверський ярмарок», але порядок денний переговорів виявився досить широким. Зокрема, йшлося про актуальні питання сучасних міжнародних відносин.
Жваво обговорювалося становище з біженцями з країни Близького Сходу, які продовжують прибувати до країн — членів Європейського Союзу. У цьому контексті обговорювали спільні плани провідних держав Євросоюзу і США щодо Лівії і Сирії.
На лівійському напрямку Євросоюз домігся створення чергового уряду національної єдності, але він ще не в повному обсязі відновив контроль над усією територією Лівії. Значні території залишаються під впливом прихильників «Ісламської держави Іраку і Леванту», які не приховують наміру створити у Лівії черговий плацдарм для просування нелегальних мігрантів до країн Євросоюзу.

Найбільшу стурбованість з цього приводу на саміті у Ганновері виявив італійський прем’єрміністр Маттео Ренці. Він закликав колег до більш активних дій на лівійському напрямку. Певну солідарність з Італією висловили британський прем’єрміністр Девід Кемерон і французький президент Франсуа Олланд.
Натомість Ангела Меркель більше уваги приділила сирійській проблематиці. Вона закликала до стабілізації становища в Сирії, аби зменшити кількість біженців до Європейського Союзу з цієї багатостраждальної країни. Крім близькосхідної проблематики, обговорювали питання врегулювання ситуації на Донбасі.
Учасники ганноверського саміту висловилися за продовження тиску на Росію, аби спонукати її до безумовного відновлення територіальної цілісності України. Це особливо важливо, зважаючи на наближення часу продовження економічних санкцій Євросоюзу проти Росії.
Ще більш резонансним економічним питанням ганноверської зустрічі стали дебати з приводу створення зони вільної торгівлі між Євросоюзом і США. Особливо гостра реакція громадського руху антиглобалістів стосується підготовки до підписання Трансатлантичної угоди про зону вільної торгівлі між Європейським Союзом і Сполученими Штатами Америки.
Зазначену угоду розробляли від 2012 року у майже таємному форматі. Приводом для цього були бізнесові таємниці, але такий стан справ викликав підозри з боку представників європейського громадянського суспільства щодо збереження робочих місць у Євросоюзі, а також чинних стандартів виробництва, зокрема харчових товарів.
У авангарді супротивників Трансатлантичної угоди залишаються європейські профспілки, котрі стурбовані перспективою нівелювання європейських соціальних стандартів до рівня неоліберальних американських, адже суттєві соціальні відмінності між європейською та американською моделями капіталізму залишаються актуальними.
Поки що перспективи завершення процесу підготовки зазначеної угоди виглядають залежними від політичного календаря виборів. У листопаді 2016го у США мають відбутися президентські вибори, а у 2017 році виборчі кампанії — парламентська та президентська — мають відбутись у Німеччині та Франції. Непопулярність Трансатлантичної угоди про створення зони вільної торгівлі між Євросоюзом і США, ймовірніше, змушуватиме європейських політиків бути більш чутливими до настроїв виборців.
Крім того, учасники ганноверської зустрічі мали на увазі поки що не визначені перспективи запланованого на 23 червня 2016 року британського референдуму щодо виходу з Євросоюзу. Президент США Барак Обама закликав європейських партнерів максимально врахувати британські вимоги, щоб зберегти їхнє членство в Євросоюзі. У найгіршому разі без Великої Британії втрачатиметься сенс укладання угоди про Трансатлантичну зону вільної торгівлі.
Загалом ганноверська зустріч стала важливим етапом погодження європейської та американської позицій з ключових питань сучасності.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».