Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 08 Квiтень 2016 11:13

Японська підтримка для України

Rate this item
(0 votes)

На цьо­му тиж­ні Пре­зи­дент Ук­раї­ни Пет­ро По­ро­шен­ко здійс­нив ві­зит до Япо­нії. Остан­нім ча­сом ук­ра­їн­сько-япон­ські від­но­си­ни пе­ре­бу­ва­ють на під­йо­мі: Япо­нія є важ­ли­вим кре­ди­то­ром Ук­раї­ни та на­шим тор­го­вель­ним парт­не­ром. Не мен­ше зна­чен­ня має по­лі­тич­на під­трим­ка Ук­раї­ни з бо­ку Япо­нії, адже Кра­їна Вра­ніш­ньо­го Сон­ця доб­ре знає, що та­ке ма­ти те­ри­то­рі­аль­ні су­пе­реч­но­сті з Ро­сією.

Після Другої світової війни СРСР окупував чотири японських острови Курильської гряди — Кунашир, Хабомаї, Ітуруп, Шикотан. Їхнє повернення досі вважається стратегічною метою зовнішньої політики Японії. Тож не дивно, що Токіо цілковито підтримує Україну після російської анексії Криму.

Утім, приклад непростого вирішення проблем північних територій, які Японія має з Росією, засвідчує важливість вивчення японського досвіду розв’язання конфлікту з Кремлем.
Це особливо важливо, враховуючи цьогорічне головування Японії у «великій сімці». У поточному році саме ця країна проводить саміт «великої сімки», на якому Україна зацікавлена у політичній підтримці щодо продовження режиму санкцій проти Росії.
Днями в Японії набули чинності закони про колективну безпеку, які розширюють повноваження Сил самооборони, зокрема у проведенні миротворчих місій ООН. У цьому контексті Україна зацікавлена у можливій участі Японії в організації місії ООН на окупованій частині окремих районів Донецької і Луганської областей.
Україна і Японія домовилися про координацію дій у рамках Ради Безпеки ООН, Світової організації торгівлі та інших міжнародних організацій.
Про це Президент України Петро Порошенко заявив під час оголошення спільних заяв для преси з прем’єрміністром Японії Сіндзо Абе, повідомляє кореспондент Укрінформу.
Водночас у рамках офіційного візиту до Японії Президента Петра Порошенка досягнуто домовленості продовжити діалог щодо поступового спрощення візового режиму між Японією та Україною.
«Дуже позитивно я оцінюю і розширення міжлюдських контактів. Мені надзвичайно приємно повідомити, що ми досягли домовленості продовжити діалог щодо поступового спрощення візового режиму між Україною та Японією», — сказав Порошенко.
Петро Порошенко подякував Японії за рішення про виділення нового траншу фінансової допомоги Україні у розмірі 13,6 млн дол. Він зауважив, що Україна отримує найбільший обсяг японської фіндопомоги.
Україна та Японія також продовжуватимуть реалізацію спільних проектів, зокрема у галузях інфраструктури, енергетики, екології, а також в аграрному секторі. Окрема увага під час перемовин була приділена аграрному сектору і розвитку співпраці між країнами у цьому напрямку.
Одним з основних пунктів переговорів між Президентом України Петром Порошенком та прем’єрміністром Японії Сіндзо Абе було розширення торговельноекономічної співпраці між Україною та Японією. Порошенко заявив, що японські інвестори дали дуже позитивну оцінку тим змінам інвестиційного клімату, які наразі відбуваються в Україні.
Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».