Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 23, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 01 Квiтень 2016 12:06

Загрози глобальної спраги

Rate this item
(0 votes)

Іс­то­рія Зем­лі — це пе­ред­усім іс­то­рія во­ди. У во­ді ви­ник­ло жит­тя, і во­но змі­нює об­лич­чя пла­не­ти. Че­рез без­ліч ка­зок і пе­ре­ка­зів різ­них на­ро­дів і ча­сів про­хо­дить ле­ген­да про «жи­ву» і «мерт­ву» во­ду. Чи­ма­ло ре­гіо­нів зем­ної ку­лі вже по­тер­па­ють від де­фі­ци­ту во­ди. Ба­га­та на наф­ту Са­удів­ська Ара­вія що­річ­но ви­тра­чає ас­тро­но­міч­ні су­ми на ку­пів­лю пит­ної та на опріс­нен­ня мор­ської во­ди.

Правда, остання не може вважатися повноцінною питною водою, про що свідчить статистика поширення різноманітних шлункових захворювань серед саудівських громадян. Водночас найгострішою загрозою для регіону від «Ісламської держави Іраку і Леванту» експерти з питань безпеки вважають ризики підриву греблі на річці Євфрат.

Тому Пентагону довелося минулого тижня перекидати понад п’ять тисяч морських піхотинців, які разом із підрозділами урядової іракської армії намагаються вибити бойовиків «Ісламської держави» з міста Мосул. Його околиці відомі не лише великими покладами нафти, а й виходом саме на цю аварійну греблю.
Класичний приклад війн за водні ресурси дала ізраїльськоарабська війна 1967 року. Тоді ізраїльська армія встановила контроль над сирійськими Голанськими висотами, де беруть початок струмочки, які наповнюють питною водою головний прісний резервуар Ізраїлю — біблійне Генісаретське озеро. Натомість перенаселений палестинський сектор Газа потерпає від спраги навіть більше, ніж від конфронтації з Ізраїлем.
Не менш складна ситуація з питною водою складається у «постреволюційній» Лівії. «Антинародний режим» Муаммара Каддафі впродовж 1969–2009 років витратив майже шістдесят мільярдів доларів на побудову мережі каналізації та окремого розповсюдження питної води. Однак за п’ять років руйнівної війни на території Лівії від цієї мережі майже нічого не залишилося. Це ставить цивільних мешканців Лівії на межу не лише спраги, а й різноманітних хвороб. Як бачимо, на розбурханому «Арабською весною» 2011 року Близькому Сході вже дефакто йде війна за доступ до обмежених водних ресурсів.
Нагадаємо, що Україна забезпечена питною водою на 30–40 відсотків. За прогнозами, за 15–20 років на світ чекає жорстокий дефіцит води. Саме час турбуватись про те, аби глобальна спрага не стала прогнозованим кінцем світу.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».