Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 25 Березень 2016 11:17

Сирійський розмін?

Rate this item
(0 votes)

Біль­ше тиж­ня ми­ну­ло від ча­су ого­ло­шен­ня ви­ве­ден­ня біль­шої час­ти­ни вій­сь­ко­во-кос­міч­них сил Ро­сії із Си­рії. При­во­дом для цьо­го став офі­цій­ний по­ча­ток у Же­не­ві пе­ре­го­во­рів що­до мир­но­го вре­гу­лю­ван­ня в Си­рії. Іс­ну­ють різ­ні точ­ки зо­ру, при­хиль­ни­ки яких на­ма­гаю­ть­ся по­яс­ни­ти мо­ти­ви та­ко­го рі­шен­ня ро­сій­сько­го пре­зи­ден­та.

Одні вважають, що все пояснюється «пакетною домовленістю» Путіна з Обамою щодо розмежування сфер інтересів. Інші переконані, що головним мотивом для виведення більшої частини російських військ із Сирії є економічні проблеми Росії та бажання Путіна не допустити скочування Росії до кризи війни на зразок афганської. Нарешті треті, представлені головним чином кремлівськими пропагандистами, говорять про досягнення цілей операції.

Скоріше за все, ближчі до істини перші дві точки зору. Адже бойовики «Ісламської держави» попри серйозні невдачі, яких вони зазнали на полі бою від жовтня 2015 року до березня 2016 року, ще далеко не розбиті. Вони не зазнали остаточної поразки саме з причини своєї «мережевої організації», відсутності єдиного центру прийняття рішень, зруйнувавши який можна вести мову про перемогу. Навпаки, у міру активізації бойових дій проти «Ісламської держави» на території Сирії та Іраку її активісти евакуювалися до Лівії, де почуваються непогано.
Оскільки «Ісламська держава» воює за створення «глобального халіфату», тимчасові поразки і втрати території для неї не мають жодного значення. Звичайно, неприємно втрачати прибутки від контрабанди нафти з країн «Леванту», але не менші прибутки обіцяє цей самий бізнес, який уже перебуває під контролем «Ісламської держави», у Лівії. Тож жодних фінансових проблем, а отже, й кризи із вербуванням нових «воїнів джихаду» «Ісламська держава» не має.
Тоді виникає запитання: а що відбувається навколо Сирії? Президент США Барак Обама стурбований своїм історичним спадком і забезпеченням перемоги демократичного кандидата у листопаді поточного року на президентських виборах.
Тому йому необхідно максимально замирити Сирію, тим паче що у разі активних бойових дій там чимало неприємних запитань будьхто з опонентівреспубліканців зможе поставити до його колишнього державного секретаря, а наразі фаворита Демократичної партії на президентських виборах Хілларі Клінтон.
Зважаючи на це, й розмороження конфлікту на Донбасі не буде оптимальним рішенням для Барака Обами. Йому хочеться мирно добути термін своїх президентських повноважень. Розрахунки Володимира Путіна не є «відкритою книгою». Звичайно, ні для кого не таємниця економічні проблеми, від яких потерпає російська економіка під тиском дворічних санкцій.
Не виключено, що одним із мотивів сирійської кампанії було його бажання обміняти припинення потоку біженців із Сирії до Європи на скасування санкцій. Але ця мета не була досягнута. Навпаки, Євросоюз домовився з Туреччиною про повернення несирійських біженців з Європи до Туреччини в обмін на шість мільярдів євро допомоги та скасування візового режиму для турків в Європі. Певним чином ця турецькоєвропейська домовленість компенсує турецькі збитки від розриву економічних зв’язків із Росією.
У свою чергу, Росія таких компенсаційних вигод, за попередніми підсумками сирійської операції, не отримала. Можна вести мову про те, що знищено певну кількість бойовиків «Ісламської держави», які є вихідцями з пострадянського простору, забезпечено на певний час збереження режиму Асада разом із російськими військовими базами у Тартусі та базі військовоповітряних сил Хмеймім.
Але ізольованість Росії через агресію на Донбасі та анексію Криму ускладнює ефективне дипломатичне закріплення результатів сирійської військової операції РФ. Крім того, наприкінці весни набере обертів думська виборча кампанія, яка, скоріше за все, потребуватиме нових «героїчнопатріотичних тем» для мобілізації виборців навколо провладної партії «Єдина Росія».
Тому існує велика ймовірність, що таким об’єктом знову буде обрано Донбас і тему виконання Мінських домовленостей. Навіть якщо Обама і Путін не розміняли Донбас на Сирію у прямому сенсі, опосередковано наслідки такої геостратегічної гри будуть наявні.
Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».