Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 25 Березень 2016 11:11

Казахська стабільність

Rate this item
(0 votes)

20 бе­рез­ня 2016 ро­ку, за день до свя­та вес­ни На­вруз, від­бу­ли­ся ви­бо­ри де­пу­та­тів ниж­ньої па­ла­ти пар­ла­мен­ту Ка­зах­ста­ну. Цьо­го ра­зу во­ни від­бу­ва­ли­ся до­стро­ко­во, ос­кіль­ки пре­зи­дент Ка­зах­ста­ну Нур­сул­тан На­за­рба­єв, який у 2015 ро­ці оста­точ­но за­крі­пив за со­бою по­жит­тє­во пре­зи­дент­ську по­са­ду, від­чув по­тре­бу онов­лен­ня за­ко­но­дав­чо­го ор­га­ну.

Приводом було також бажання відновити баланс влади між Старшим, Середнім і Молодшим жузами (тобто родоплемінними клановими реліктами казахського суспільства) та представниками етнічних меншин. Невипадково, що наприкінці досить тихої виборчої кампанії Назарбаєв наголошував на важливості суворого дотримання мовних прав етнічних меншин. Це особливо гаряча тема, адже у майже тисячакілометровому казахськоросійському прикордонні досить популярними є ідеї «русского мира», що створює головний біль казахським спецслужбам.

Крім того, вибори можна було вважати й спробою «випустити пару» соціального невдоволення, стимульованого падінням цін на енергетичні та сировинні ресурси. Адже саме вони досі становлять головну частку казахського експорту на світовий ринок. Причому левова частка акцій підприємств, які видобувають корисні копалини у Казахстані, належить іноземним транснаціональним корпораціям.
Ось чому вже традиційними стали соціальні конфлікти на цих підприємствам між казахською робочою силою та іноземними управлінцями, які намагаються мінімізувати соціальні зобов’язання. У погоні за іноземними інвесторами казахські власті не передбачили дієвих механізмів запобігання та регулювання таких конфліктів.
Не меншу стурбованість викликає питання забезпечення внутрішньої стабільності у Казахстані. З цієї точки зору радикальні націоналістичні казахські організації залишилися під контролем спецслужб, а у парламенті представлені правляча партія «НурОтан», офіційна опозиція «АкЖол» та комуністи.
У сенсі конкурентної боротьби за право бути напівофіційним спадкоємцем Назарбаєва цікавим виглядатиме змагання за посаду прем’єрміністра Казахстану. Цій політичній особі також доведеться вирішувати ключове питання, пов’язане з диверсифікацією казахської економіки та мінімізацією її залежності від експорту сировини та енергоресурсів.
Певні досягнення у цьому сенсі є, але казахські виробники невдоволені правилами Євразійського економічного союзу та додатковою конкуренцією виробників із Росії і Білорусі. Зважаючи лише на вище наведені проблеми, скоріше за все, новому складу казахського парламенту доведеться стикнутись не з комфортними умовами соціальнополітичної стабільності, а з більш турбулентними часами та обставинами.
Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».