Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 18 Березень 2016 02:01

Таємна війна Заходу проти ІДІЛ

Rate this item
(0 votes)

За­хід­ні ме­діа по­ши­ри­ли ін­фор­ма­цію що­до «та­єм­ної вій­ни» про­ти «Іс­лам­ської дер­жа­ви» в Лі­вії, в якій ні­би­то бра­ли участь коман­дос із Фран­ції, Спо­лу­че­них Шта­тів і Ве­ли­ко­бри­та­нії.

Західні газети та пресові агенції недавно повідомили про операції у Східній Лівії, які координував підрозділ спеціальних сил, надісланий Францією. Газета «Ле Монд» написала, що французькі командос і агенти воєнної розвідки ведуть «таємну війну» проти «Ісламської держави» у цій розколотій анархією країні. Проте агенція «Рейтер» підкреслює, що командос не беруть безпосередньої участі у воєнних діях, але збирають інформацію, планують операції і навчають урядову армію.
Ці повідомлення спростував речник лівійського уряду Хатем ельОрабі, зазначивши, що уряд «не дозволив і не дозволить увійти на територію Лівії будьяким іноземним військам». Французьке міністерство оборони також спростувало повідомлення медіа, заявивши, що буде проведено слідство про виток таємної інформації.

Кріс Стефен і Кім Вільшер раніше написали у «Дейлі Телеграф», що «базою» французьких сил був аеродром Беніна у Бенгазі, а до складу «контингенту» мали входити функціонери Генеральної дирекції зовнішньої безпеки (DGSE), тобто агенції воєнної розвідки.
Агенція «Асошіейтед Прес» повідомила, що на території воєнних дій перебувають також групи командос із США і Великобританії, які співпрацюють із французами. Лондон відмовився підтвердити інформацію про відправку британських командос у Лівію, а британські медіа (ще в грудні 2015 року) повідомили про прибуття в цю країну 20 командос зі США. Підтвердженням цієї інформації були фотографії, опубліковані тоді на Інтернетсторінці військовоповітряних сил Лівії в соціальних мережах. Цих солдатів потім відкликали, але повідомлення про місію було підтверджено речником американського командування Африки (AFRICOM).
Сухопутні дії з участю західних спеціальних сил стали б новою сторінкою в боротьбі проти «Ісламської держави» в Лівії — раніше відбувалися лише нальоти з метою ліквідації високопоставлених бойовиків ІДІЛ. Під час першого такого нальоту в грудні 2015го в околицях Дерна був ліквідований Абу Набіл, лідер лівійської ІДІЛ.
Ще через тиждень потому проведено наліт на місто Сабратха, в якому загинуло приблизно 40 осіб. Незалежно від того, чи інформація про західних командос у Лівії підтвердиться, чи ні, умови для таких дій незабаром будуть створені.
Таку можливість дало порозуміння — підписаний 17 грудня 2015 року документ групами, які борються за владу у Тріполі і Тобруці, і незабаром формально створять лівійський уряд національної єдності. Держави Заходу свою підтримку у боротьбі проти «Ісламської держави» ставлять у залежність від консолідації влади і припинення братовбивчої боротьби. Особливу стурбованість західних служб викликало створення терористичного анклаву навколо Сирти — лівійського бастіону ІДІЛ. «Провінція халіфату», що на Лівійському узбережжі, загрожує експортом тероризму у південну частину Європи.
Міцна позиція ІДІЛ у Лівії — це наслідок помилок західних держав п’ятирічної давнини. Дестабілізація країни після повалення полковника Муаммара Каддафі не отримала однозначної відповіді Заходу, хоча участь у збройній операції 2011 року взяли 14 держав НАТО. Виникнення «вакууму влади» швидко закрутило спіраль громадянської війни, створюючи ідеальні умови для експансії терористичних організацій, таких, як ІДІЛ.
Варто підкреслити, що влада Франції боялася такого розвитку подій ще до повалення режиму Каддафі. Про це свідчить оприлюднена нещодавно інформація з електронної пошти Гілларі Клінтон, яка стосується лівійського повстання.
Із листування тодішнього державного секретаря США випливає, що президент Ніколя Саркозі вже у березніквітні 2011го застерігав від створення квазіавтономних халіфатів у Лівії — в регіонах видобутку нафти і газу. Тоді стурбованість викликали дії «АльКаїди», але реалізацію планів цієї організації значною мірою ускладнювала громадянська війна. Свій «халіфат» у Лівії, використовуючи зростаючий хаос, наприкінці 2014 року почала будувати «Ісламська держава».
Цій загрозі не протидіяли ні урядові сили, ні західні держави, хоча лівійські підрозділи ІДІЛ були тоді відносно слабкими. Три місяці тому, після ліквідації лідера лівійської ІДІЛ, у Пентагоні запанував безпідставний, як виявилось, оптимізм. Речник американського департаменту оборони Пітер Кук сказав тоді, що смерть Абу Набіла призводить до «деградації» можливостей діяльності «Ісламської держави», якщо йдеться, зокрема, про рекрутування нових членів.
Ситуація на полі битв у Лівії виглядає, однак, набагато гірше, ніж думали американці, а американські розвідувальні служби недооцінили логістичні можливості «мережі» «Ісламської держави». Три тижні тому телеканал CNN повідомив, що кількість терористів у лавах лівійської ІДІЛ зросла до 6,5 тисячі.
Протягом останніх восьми місяців у Лівії подвоїлася кількість бойовиків. За даними американської розвідки, це сталось у результаті західної інтервенції в Іраку і Сирії та ущільнення турецькосирійського кордону. У Лівію прибули, зокрема, прихильники ІДІЛ, яким не вдалось дістатися Сирії з Туреччини, а також, імовірно, терористи, які раніше брали участь у боях на території близькосхідного «халіфату».
Усе вказує на те, що, згідно з попередніми прогнозами, Лівія поволі стає «безпечною пристанню» для терористів із Сирії та Іраку.
Петро ПЕТРІВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».