Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 18 Березень 2016 01:56

Венесуела на межі остаточної зміни правлячого режиму?

Rate this item
(0 votes)

Ве­не­су­ель­ська опо­зи­ція роз­по­ча­ла кам­па­нію за від­став­ку пре­зи­ден­та Ні­ко­ла­са Ма­ду­ро. Ця но­ви­на є га­ря­чою для ла­ти­но­аме­ри­кан­сько­го ре­гіо­ну, адже у 1999–2013 ро­ках, ко­ли Ве­не­су­елою пра­вив екс­тра­ва­гант­ний пре­зи­дент Уго Ча­вес, зда­ва­ло­ся, що Пів­ден­на Аме­ри­ка ледь не зро­би­ла со­ці­аліс­тич­ного ви­бору. При­най­мні, ри­то­ри­ка про­ти США то­ді у Ве­не­су­елі за­шка­лю­ва­ла. 
Про­те ав­то­кра­тич­ний ве­не­су­ель­ський ре­жим, який спи­рав­ся на ха­риз­му Ча­ве­са і ви­со­кі ці­ни на наф­ту, не пе­ре­жив цьо­го «ка­уді­льо», адже са­ме так у кра­їнах Ла­тин­ської Аме­ри­ки на­зи­ва­ли дик­та­то­рів.

Наступнику Чавеса — Ніколасу Мадуро на той час пощастило лише раз, коли Уго побачив у ньому, колишньому профспілковому діячеві, постать, достойну бути віцепрезидентом. Проте «шапка Мономаха» для Мадуро виявилася заважкою. Неприємності для нього розпочалися зі стрімкого зменшення світових цін на нафту, після чого з венесуельським «нафтовим соціалізмом» довелося закінчити. Відразу пожвавішала опозиція, якій вдалось очолити масові протести проти Мадуро та його соціальної політики.

Отже, наприкінці 2015 року опозиційна коаліція святкувала перемогу на парламентських виборах у Венесуелі. Щоправда, Ніколас Мадуро заявив, що не збирається проводити дострокові президентські вибори та навіть намагався тиснути на опозицію. Проте він так і не зміг зберегти президентський контроль над парламентом, який став основою для консолідації протестних настроїв. Зрозуміло, що вони були б неможливі, якби економічна ситуація у Венесуелі була кращою. Однак це далеко не так.
Найближчий привід для з’ясування стосунків між опозицією і президентом Мадуро — призначення менеджменту у державній нафтовидобувній компанії. Оскільки кадровий кістяк венесуельських опозиціонерів становлять бізнесмени, які зазнали суттєвих збитків від націоналізації нафтової галузі за часів Уго Чавеса, можна вважати, що ця боротьба обіцяє бути справді гострою.
У разі втрати контролю за нафтовою галуззю, дні президентства Ніколаса Мадуро можна буде вважати ліченими. Інша справа, чи можливо зробити це ще за президентських повноважень Барака Обами, який наступного тижня, до речі, вперше відвідає Кубу? Реальний початок зміни правлячого режиму у Венесуелі, безумовно, матиме гучний відголосок на Кубі.
Донедавна Венесуела була найближчим союзником Куби, її фактичним економічним донором. Минулорічне відновлення дипломатичних відносин між Кубою і США вітала венесуельська опозиція, але проігнорували засоби масової інформації, близькі до президента Ніколаса Мадуро. Тепер активізація демократичної опозиції у Венесуелі може бути своєрідним сигналом для активізації кубинської опозиції. Отже, останні місяці президентської каденції Барака Обами обіцяють стати знаковими для Латинської Америки.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».