Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 04 Березень 2016 03:18

Російська пастка для НАТО

Rate this item
(0 votes)

За­хід­ні дер­жа­ви на­ді­сла­ли «по­пе­ре­джу­валь­ний сиг­нал» на ад­ре­су Ан­ка­ри у зв’яз­ку із за­гро­зою зброй­но­го кон­флік­ту між Ро­сією і Ту­реч­чи­ною. 
«Ро­сія хо­че по­ста­ви­ти НА­ТО у ду­же склад­ну си­ту­ацію на­пе­ре­до­дні са­мі­ту у Вар­ша­ві. Мос­ква, про­во­ку­ючи Ан­ка­ру, на­ма­гає­ть­ся втяг­ну­ти весь Аль­янс у паст­ку», — вва­жа­ють екс­пер­ти. Став­кою у цій грі є но­ва ар­хі­тек­ту­ра без­пе­ки в Єв­ро­пі, а вій­на в Си­рії ста­ла для Ро­сії зруч­ним інст­ру­мен­том по­сту­по­вої де­ста­бі­лі­за­ції НА­ТО і Єв­ро­со­юзу.

За інформацією газети «Дейлі Мейл» та журналу «Шпігель», окремі держави НАТО можуть відмовитися від надання допомоги Туреччині в разі її конфронтації з Росією. Відносини Анкари і Москви надто погіршились у зв’язку з громадянською війною в Сирії, зокрема після ліквідації російського винищувача у листопаді 2015 року.
Турецька влада вважає, що має право на операції в Сирії з причин безпеки.

Але існує ризик, що така інтервенція може «зіткнутись» із діями росіян, які підтримують режим Башара Асада. За даними «Шпігеля», Анкара спиралася на положення, що у разі вибуху конфлікту з Росією, Туреччина матиме підтримку союзників по НАТО. Але такий сценарій виключає Німеччина, а президент Франції Франсуа Олланд заявив, що з усіх сил треба уникнути російсько-турецької конфронтації.
Найгірше у війні в Сирії є широкий геополітичний контекст, оскільки тут перехрещуються інтереси Заходу і Росії, що посилює ризик військового способу вирішення політичних чи економічних конфліктів. Західні держави намагаються уникнути збройної конфронтації з Москвою не тільки у Східній Європі, а й на Близькому Сході, здійснюють активні спроби деескалації напруження, зокрема між Туреччиною і Росією. Як вважають експерти, позиція частини держав НАТО є «попереджувальним сигналом» для Анкари через їхній страх перед подальшим загостренням ситуації.
Захід побоюється, що Туреччина може втягнутись у війну в Сирії, а це на руку Росії, яка хоче поставити НАТО в дуже складну ситуацію напередодні саміту у Варшаві. Москва, провокуючи Анкару, хоче тим самим втягнути весь Альянс у пастку, вважають експерти. Водночас це провокація відносно всього НАТО, тому Захід застерігає Анкару, що вона не в кожній ситуації і не беззастережно може очікувати на повну підтримку союзників.
То що в такому разі залишається від п’ятої статті Договору про утворення НАТО? Експерти відповідають, що його сутністю є відповідь на неспровокований напад на територію держави — члена НАТО. У світі, після завершення холодної війни, дії країн НАТО часто виходять за межі Альянсу. Туреччина вважає, що дії на території Сирії мають служити її обороні, але не всі союзники погоджуються з цією тезою.
Метою провокацій Росії є ослаблення Альянсу, а потім його розвал. Москва використовує кожну нагоду для руйнації єдності НАТО і роз’єднання його членів. Кремль хоче, щоб Захід сконцентрувався на боротьбі з «Ісламською державою» в коаліції з Росією взамін на скасування санкцій і поступки стосовно так званої російської зони впливу. На разі це видається малоймовірним, але в міру затягування криз та з приходом до влади нових лідерів у кількох державах НАТО не можна виключити послаблення рішучості.
Можлива коаліція з Росією може мати зависоку геополітичну ціну для Заходу — на пострадянській території та на Близькому Сході, де поволі формується нове співвідношення сил, така ситуація створить проблеми на східному і південному флангах НАТО. Альянс повільно посилює свою здатність реагувати на загрози з усіх напрямків, щоб зміцнити єдність. Водночас він не хоче втягуватись у пастку ескалації, яка на руку Росії, тому сигналізує, що готовий до відновлення діалогу.
Гра, яку нині Кремль веде з Туреччиною на тлі війни в Сирії, стосується не тільки Близького Сходу, а і Європи. Кінцевою метою Кремля є створення нової архітектури безпеки, що означає не тільки доведення до розпаду НАТО, а й до максимального послаблення Європейського Союзу. Вигідним приводом для Росії є також дестабілізація ситуації в Сирії, що посилює хвилю імміграції, яка ослаблює і Туреччину, і Євросоюз.
Петро ПЕТРІВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».