Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 04 Березень 2016 03:04

Іспанці отримали новий уряд та надію

Rate this item
(0 votes)

У Іс­па­нії сфор­мо­ва­но но­вий ко­алі­цій­ний уряд Іс­пан­ської со­ці­аліс­тич­ної пар­тії та пар­тії «Гро­ма­дя­ни». Це був ду­же не­прос­тий про­цес. На­га­да­ємо, що 20 груд­ня 2015 ро­ку в Іс­па­нії від­бу­ли­ся пар­ла­мент­ські ви­бо­ри, які не да­ли впев­не­ної пе­ре­мо­ги жод­ній по­лі­тич­ній си­лі.

Перемога на той час правлячої Іспанської народної партії була непевною, але її лідер Маріано Рахой закликав до переговорів про «велику» коаліцію саме соціалістів. Натомість лідер партії «Подемос» Пабло Іглесіас запропонував призначити незалежного «технічного» прем’єр-міністра.
Такі результати виборів засвідчили непросту розстановку симпатій іспанського суспільства, втомленого корупційними скандалами навіть у королівській родині, тривалою економічною кризою, злиденністю та безробіттям. Причому усі ці соціальні хвороби доповнюються актуалізацією сепаратистських настроїв, які набувають крайніх форм не лише у Басконії, а й економічно найбагатшій провінції Іспанії — Каталонії.

За цих непростих обставин ключову роль у переговорному процесі щодо створення коаліції відіграв молодий іспанський король Філіпе VI. Фактично зараз він повторив подвиг свого батька Хуана Карлоса, який після смерті диктатора Франко посприяв демократизації Іспанії.
Насамперед, король Філіпе спромігся консолідувати навколо національних інтересів Іспанії як «традиційні» політичні сили, представлені у цьому складі парламенту Іспанською народною партією та Іспанською соціалістичною партією, так і нові політичні проекти партії «Подемос» («Ми можемо») та «Громадяни». Останні виникли на тлі загострення соціально-політичної ситуації в Іспанії 2013–2015 років, коли відбувалися масові протести та здавалось, що Каталонія ось-ось легітимно проголосить незалежність від Мадрида. За цих складних політичних обставин король Філіпе спромігся вмотивувати партійних лідерів до ухвалення стратегічних рішень в інтересах не партій, а Іспанії.
У підсумку майже тримісячних переговорів «усіх з усіма» минулого тижня лідер Іспанської соціалістичної партії Педро Санчес оголосив про підписання коаліційної угоди з партією «Громадяни». Ціною цієї угоди стали домовленості про конституційні зміни в Іспанії. Зокрема, йдеться про розширення демократичних норм. Мають бути внесені зміни до Конституції Іспанії, відповідно до яких буде зменшено до 250 тисяч підписів бар’єр для проголошення референдуму щодо тих чи інших питань.
У обов’язковому порядку буде скасовано депутатську недоторканність, що новими політичними силами розглядалось як важливий інструмент протидії корупції. Також буде реформовано іспанську судову систему у напрямку більшої незалежності суддів та водночас прозорості їхніх рішень і суворої фінансової підзвітності.
Також молодший коаліційний партнер — партія «Громадяни» виступає за переговорний процес із Каталонією, який має гарантувати останній максимальні автономні права та виключити ідеї сепаратизму з політичного порядку денного в Іспанії.
Як бачимо, новому іспанському уряду доведеться вирішувати дуже складні проблеми, але виявлена добра воля до врахування максимально широкого кола соціальних інтересів створила сприятливі умови для ефективного початку роботи коаліційного уряду Педро Санчеса.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».