Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 04 Березень 2016 02:54

Суперечності сирійської «війни за мир»

Rate this item
(0 votes)

На­бу­ли чин­но­сті до­мо­вле­но­сті про при­пи­нен­ня вог­ню на си­рій­ських фрон­тах. На­га­да­ємо, що з 27 лю­то­го 2016 ро­ку діє уго­да про за­ми­рен­ня між ар­мією Ба­ша­ра Аса­да та май­же 97 різ­ни­ми вій­сь­ко­ви­ми уг­ру­по­ван­ня­ми, які на­вес­ні 2011-го про­го­ло­си­ли се­бе опо­зи­цій­ни­ми до цьо­го ре­жи­му.

Формально угода укладена до 14 березня, але лише 7 березня 2016 року у Женеві мають відновитися мирні переговори між цими ворогуючими сторонами. У цьому контексті згадується старий радянський анекдот, коли на запитання, чи буде війна, оптимісти відповідали «ні». Але буде така боротьба за мир, що каменя на камені не залишиться. На превеликий жаль, ситуація в сучасній Сирії є яскравою ілюстрацією цього «чорного» гумору.
Впадає в око той факт, що за межами цієї угоди опинились організації, які Росія і США погодилися вважати терористичними. Тобто проти «Ісламської держави» та «Джебхат-аль-Нусра» можна продовжити ведення бойових дій.

Принаймні так цю угоду трактує російський президент Володимир Путін. Повстанці і війська Башара Асада та інші підрозділи, які їх підтримують, повинні були оголосити про свою готовність брати участь у мирних переговорах, відмовитися від спроб захоплювати непідконтрольні їм території, не заважати гуманітарним місіям та утриматися від використання зброї, за винятком випадків самооборони.
Сирійська опозиція обумовила свою згоду на припинення вогню попередніми умовами, зокрема звільненням ув’язнених, зняттям облог, допуском до цих населених пунктів міжнародної гуманітарної допомоги. Також на заваді угоді залишаються позиції таких впливових регіональних потуг, як Туреччина і Саудівська Аравія. Турки продовжують бойові дії проти сирійських курдів. Причому особливістю цих бойових дій є той факт, що турецька армія фактично координує атаки на позиції сирійських курдів із загонами «Ісламської держави».
Зокрема, лише минулого тижня це спостерігалося на підступах до неформальної «столиці» «Ісламської держави» — сирійського міста Ракка. Сирійські курди на суші досить ефективно донедавна наступали на ісламістів у цьому районі. Однак військово-політичні перемоги сирійських курдів жодним чином не влаштовують Туреччину, яка розглядає таку перспективу як пряму загрозу своїй національній безпеці.
Не в захваті від умов припинення вогню в Сирії залишилась і Саудівська Аравія. Офіційно вона заперечує зв’язки з філією «Аль-Каїди» у Сирії із загонами угруповання «Джебхат-аль-Нусра», але де-факто вважає їх захисниками своїх інтересів у Сирії. Крім того, на заваді миру може стати бажання режиму Башара Асада будь-що залишитися при владі.
Зокрема, у зв’язку із закінченням терміну повноважень сирійських парламентарів, обраних 2012 року, президент Башар Асад призначив на 13 квітня 2016 року чергові вибори з розподілом кількості депутатів на кожну провінцію. Опозиція розкритикувала це рішення, адже вона наперед визначає внутрішньополітичну розстановку сил у Сирії. Зважаючи на наведені факти, справжнім дивом буде, якщо наступного тижня в Женеві переговорний процес дійсно відновиться, а на багатостраждальну землю Сирії прийде мир.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».