Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Середа Квiтень 24, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 04 Березень 2016 02:00

«Супервівторок» у США

Rate this item
(0 votes)

Пер­ший день бе­рез­ня 2016 ро­ку є осо­бли­вою да­тою по­лі­тич­но­го ка­лен­да­ря пре­зи­дент­ських ви­бо­рів у США. Це «су­пер­вів­то­рок», ко­ли по­пе­ред­ній від­бір кан­ди­да­тів від Де­мо­кра­тич­ної та Рес­пуб­лі­кан­ської пар­тій США роб­лять од­ра­зу в оди­над­ця­ти шта­тах. То­му це фак­тич­но «пів­фі­нал» ба­та­лій: пе­ре­мо­га у біль­шо­сті цих шта­тів озна­ча­ти­ме май­же га­ран­то­ва­ний ви­хід у фі­нал для пе­ре­мож­ця і схо­джен­ня з дис­тан­ції тих, хто про­грав.

Напередодні «супервівторка» стало зрозуміло, що у демократів боротьбу з несподівано досить щільним результатом продовжують Гілларі Клінтон та Берні Сандерс. Натомість у таборі республіканців ситуація стала більш зрозумілою. Визначився фаворит — Дональд Трамп, який поки що впевнено випереджає Теда Круза та Марка Рубіо. У цю внутрішньопартійну конкуренцію так і не спромігся втрутитися на рівних Джебб Буш, який уже оголосив про припинення своєї виборчої кампанії.

«Супервівторок» вкотре показав, що Гілларі Клінтон доведеться витратити чимало інформаційних та фінансових ресурсів, аби у липні таки здобути номінацію від Демократичної партії та перемогти Берні Сандерса.
Останній розпочав боротьбу з набагато меншими фінансовими ресурсами, але цю віддаленість від транснаціональних корпорацій використав на свою користь. Передвиборча програма Берні Сандерса стала головним болем для неоконсерваторів, адже вона йде далі від спроб соціальних реформ, які впродовж двох президентських термінів так і не спромігся втілити Барак Обама.
Утім, неоконсерватори-республіканці розраховують на те, що виборці втомилися від двох поспіль термінів демократів у Білому домі та забажають змін.
Інша справа, що республіканці шоковані успішністю популістської програми Дональда Трампа, який упевнено перемагає молодших конкурентів — Теда Круза та Марка Рубіо. У дебатах напередодні «супервівторка» Круз і Рубіо перейшли у фронтальний наступ на Трампа. Вони звинуватили його в цинізмі, адже, виступаючи проти нелегальної міграції, він наймав на роботу нелегалів. Показово, що Трамп відреагував миттєво й сказав, що він дійсно створював нові робочі місця замість того, аби лише ляпати язиком.
Поки що «кар’єрним» політикам у Республіканській партії, якими є опоненти Трампа, складно бути такими ж яскравими, «своїми хлопцями», як «дикий» Дональд. Як у випадку з Рональдом Рейганом — харизма або є, або її немає. У Трампа харизма є, але головного болю республіканцям завдає його «некерованість» та «непрогнозованість».
У підсумку «супервівторок» майже на вісімдесят відсотків гарантовано вивів Дональда Трампа у фінал від республіканців. Також певності поки що не має Гілларі Клінтон у стані демократів. Але вже до кінця весни стане зрозуміло, хто буде офіційним кандидатом від обох великих партій, після чого остаточний результат виборів стане абсолютно не прогнозованим. Зрештою, за демократії так і має бути.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».